Ebba Busch har tappat var fjärde väljare
Tre förlorare och en vinnare sedan valet 2018, enligt Aftonbladet/Demoskop
Ebba Busch är en av förlorarna, Annie Lööf en klar vinnare.
I startfältet inför nästa val finns en vinnare och tre förlorare enligt senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.
Övriga är varken eller.
Juni månads väljarbarometer från Demoskop innehåller förändringar, och de som är innebär en återgång till hur läget var i maj.
Nästa val ligger nu ett drygt år bort (femton månader för att vara exakt) och det kan vara dags att summera hur partierna presterat hittills under mandatperioden.
För att benämnas som en vinnare i den här artikeln ska partiet enligt Aftonbladet/Demoskop ha lockat till sig minst 20 procent fler väljare än i valet 2018.
Detsamma gäller förlorarna. De ska ha tappat minst en femtedel av väljarna sedan valet.
De partier som tappat eller vunnit färre väljare är varken vinnare eller förlorare.
Med det sättet att se finns det bara en enda vinnare sedan förra riksdagsvalet. Det är Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen. De har ökat med 2,1 procentenheter eller 24 procent.
Det är en ganska ovanlig utveckling. Små partier som samarbetar med ett stort, som Centern gör med Socialdemokraterna, brukar tappa stöd. Men Centerns utveckling har alltså gått i motsatt riktning. Det är ett styrkebesked.
Däremot finns det hela tre förlorare. De är Nyamko Sabunis Liberalerna, Kristdemokraterna med Ebba Busch i spetsen och Miljöpartiet med språkrören Per Bolund och Märta Stenevi i spetsen.
De har tappat mellan en tredjedel och en femtedel av sina väljare sedan september 2018, enligt Aftonbladet/Demoskop. Mest har Liberalerna tappat, minst Miljöpartiet.
Kristdemokraternas Ebba Busch kämpade som en stridshäst i förra valrörelsen. Hennes kamp bar frukt, partiet nåde sitt bästa valresultat på många år.
Men sedan dess har en fjärdedel av väljarna försvunnit. En viktig del av förklaringen är hennes tvist om en husaffär med Esbjörn, 81. Den ska avgöras i rätten i slutet av oktober.
Men hustvisten har även lett till en annan rättsprocess. Busch skriverier om Esbjörns förra juridiska ombud på sociala medier har gjort att hon är delgiven misstanke om grovt förtal. Det har inte heller gått hem hos KD:s väljare.
Övriga fyra partier är enligt det här sättet att se varken vinnare eller förlorare. S, M, V och SD har varken tappat särskilt många väljare eller vunnit större väljarskaror sedan valet.
Största förändringen bland de här fyra partierna står Moderaterna för, som ökat sin sympatisörsskara med 15 procent. Minst har Socialdemokraterna rört sig. De ligger i princip kvar på sitt valresultat, det sämsta på ett sekel.
I dag är det femton månader kvar till valet som äger rum 11 september nästa år. När valsedlarna räknats samman vill alla partier vara en vinnare.
Men just nu ser det alltså svårt ut för alla utom Centern med Annie Lööf i ledningen. Men man måste komma ihåg att mer än ett år är en evighet i politiken. Väldigt mycket kan hända.
För att ta ett aktuellt exempel så påstod drygt 28 procent att de skulle rösta på Socialdemokraterna i SCB:s stora mätning som presenterades tidigare i veckan. För ett år sedan var det nästan 34 procent som gav samma svar. Skillnaden motsvarar knappt 400 000 väljare Det kan, som sagt, gå snabbt i politiken.
Enligt Aftonbladet/Demoskop stöds just nu de tre partierna i högeroppositionen, M, KD och SD, av knappt 48 procent väljarna. Medan det enda partiet vänster om regeringen och dess samarbetspartier, Vänsterpartiet, stöds av 8,5 procent.
Regeringen och de två partier som därutöver ingår i regeringsunderlaget, Centern och Liberalerna, samlar 42 procent av väljarna.
Med stor sannolikhet kommer partigrupperingarna inte att se ut så här efter nästa val. Dels för att både L och MP riskerar att falla ur riksdagen, dels för att L bestämt sig för att avveckla samarbetet med regeringen och Centern från årsskiftet.
Aftonbladet/Demoskop
Vänsterpartiet: 8,5 procent (+1,6 %)
Socialdemokraterna: 24,2 (-1,2)
Miljöpartiet: 3,5 (-0,6)
Kristdemokraterna: 5.6 (+0,4)
Centern: 10,7 (-1,1)
Liberalerna: 3,6 (+0,4)
Moderaterna: 22,9 (-0,2)
Sverigedemokraterna: 19,2 (+0,2)
Övriga: 2,0 (-0,7)
Partigrupperingarna
Högeroppositionen (M, KD och SD) 47,7 (+0,4)
Samarbetspartierna (S, MP, C och L) 42,0 (-2,5)
Vänsteroppositionen (V) 8,5 (+1,6)
Andel väljare som i juni 2021 säger att de ska rösta på partiet. Jämförelsen gäller mätningen förra månaden, i maj.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.