Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

SD lär inte rasa ihop på grund av Åkesson

Jimmie Åkesson.

Det är modigt av SD-ledaren Jimmie Åkesson att erkänna att han mår dåligt och att det kommer ta tid innan han är på fötterna igen.

På kort sikt kommer Sverigedemokraterna inte att påverkas av hans frånvaro.

Att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sett hängig ut kan inte ha undgått någon som sett honom på nära håll under den senaste tiden.

Nu är han sjukskriven till i första hand sista november men sannolikt längre. Sedan tidigare planerar han dessutom att vara pappaledig med sin snart ettårige son i början av nästa år.

Sverigedemokraterna står alltså utan partiledare under ett antal månader framöver. Kanske många, kanske färre.

På kort sikt kommer Åkessons parti inte påverkas i någon högre grad av hans frånvaro. Visserligen saknar det en fungerade partiledare och står utan partisekreterare och presschef. Men verksamheten kommer att fungera ändå. Inget riksdagsparti är så illa organiserat att det helt faller ihop av orsaker som dessa.

Kom ihåg Vänsterpartiet. 2003 tvingades Gudrun Schyman avgå sedan hon ertappats med att dra av för resor i deklarationen som riksdagen redan betalt. I över ett år leddes partiet av en tillfällig duo, Ulla Hoffman och Ingrid Burman, innan Lars Ohly blev partiledare. Det gick inte jättebra, men det gick.

Det kommer att det göra för SD också. För närvarande är agendan dessutom tom på viktiga datum. Supervalåret är avklarat, nu gäller det att utnyttja vågmästarpositionen när den uppstår och när SD vill. Men det klarar de utan Åkessons deltagande.

Nyvalde gruppledaren Mattias Karlsson går in i stället för Jimmie Åkesson i riksdagen. Karlsson är inte särskilt känd externt. Men han står Jimmie Åkesson mycket nära. De träffades redan under studietiden i Lund och utgjorde tillsammans med Björn Söder, nu andre vice talman, och riksdagsledamoten Richard Jomshof ”de fyras gäng”.

Gänget skapade dagens Sverigedemokrater, har varit obrottsligt lojala med varandra och har, har haft eller kommer att få centrala uppdrag i partiet. Att de skulle slå bakut, undergräva Jimmie Åkesson position eller rentav utmana honom om partiledarskapet behöver Åkesson inte vara rädd för. Det kommer de inte att göra.

Vissa hävdar att Åkessons sjukdom minskar risken för nyval. Resonemanget förs så här; Sverigedemokraterna är de enda som skulle vinna på nyval. Men då måste Åkesson vara fit for fight. Alltså kommer de inte att pressa på i den riktningen nu.

Den chans som Sverigedemokraterna har att utlösa en jordbävning i riksdagen är omröstningen om budgetramarna i slutet av november i riksdagen. Förlorar regeringen den omröstningen måste den avgå.

Men det kommer inte att leda till nyval. Det kommer bara att leda till att regeringen Löfven återkommer. Det blir en repris på 1990 då regeringen Ingvar Carlsson avgick inför ett hotande budgetnederlag i riksdagen. Men återkom någon vecka senare.

Till sist det där med mod. Kom ihåg var Sverigedemokraterna har sina rötter. Det är i vit makt-rörelsen och i personer med en bakgrund i nynazismen. Det är visserligen länge sedan men ett visst mått av att ”en riktig karl viker inte ner sig i första taget” dröjer sig kvar.

Till sina sympatisörer skriver Jimmie Åkesson att han mår dåligt, har drabbats av utmattningssyndrom, utbrändhet och att det inte räcker att varva ner eller jobba mer hemifrån.

- Mitt uppdrag kräver ett hundraprocentigt engagemang, vilket jag för närvarande inte kan leva upp till.

Det är modigt. Och uppriktigt.

Fotnot: Norges statsminister Kjell Magne Bondevik var sjukskriven en månad för utbrändhet 1998. Sveriges ÖB Sverker Göranson vara borta två månader 2013 av samma skäl.

Följ ämnen i artikeln