Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Krisens tysta hjältar 

Martin Lundstedt, vd för AB Volvo.

Drygt 30 miljoner kronor. Så mycket kan AB Volvos vd Martin Lundstedt se fram emot i bonus när 2022 ska summeras. Siffran är en uppskattning baserad på vad han fick förra året och hur det gått för bolaget i år (bonusens storlek är kopplad till olika finansiella mål).

Sveriges största företag är nämligen på väg mot rekordvinst. Det kan också bli mer än så. Inför 2022 passade Volvos styrelse på att höja taket för Martin Lundstedts sammanlagda bonus från 33 till 41 miljoner. Om utbetalningen ändå landar på 30 miljoner, inte fy skam trots allt, kommer Volvos vd kamma hem sammanlagt runt 55 miljoner under 2022, sex miljoner eller 12 procent mer än året innan. 

”Bli Plusmedlem på Lidl!” står sannolikt inte på Volvochefens akuta att-göra-lista inför 2023. 

 

Faktum är att inflationen spelar Martin Lundstedt och andra företagsledare i händerna. När prisnivån i ekonomin stiger ökar också omsättning och vinst mätt i nominella termer och därmed bonusen. En slags inflationsförsäkring för samhällets bäst betalda. Martin Lundstedt och andra vd:ar har också fått stor draghjälp av den svaga kronan som gör import dyrare för vanliga människor men företagens export mer lönsam. Cheferna för andra industrijättar som Atlas Copco och Sandvik kommer av allt att döma också få rekordhöga bonusar. Något som inte ökar lika snabbt är lönerna till de anställda. 

 

1999 skrev finansmannen och miljardären Robert Weil en artikel där han uppmanade alla kapitalister att förenas i ett tack till Sveriges löntagare för allt de avstått till förmån för företagsägare. Artikeln är ännu mer relevant i dag. 

Arbete vs kapital. Så brukar den klassiska kampen i samhällsekonomin beskrivas. 

Mellan 1950 och 1980 ökade lönernas andel av värdeskapandet i företagen, medan vinsterna fick stå tillbaka. 1970 gick 70 procent till löner och 30 procent till vinster. Därefter föll löneandelen stadigt fram till mitten av 90-talet, en global trend, för att sedan vända upp svagt. De senaste åren har något dramatiskt hänt. 

Under 2022 passerade vinstandelen i Sverige 40 procent, den högsta nivån sedan åtminstone 1993, enligt Konjunkturinstitutet

Samtidigt har svenskarnas inkomster sjunkit snabbt. Konjunkturinstitutet räknar med att reallönerna faller med hela 6 procent 2022 och fortsätter ned under 2023. 

Summa summarum: Det värsta året i modern tid för vanliga knegare och det bästa någonsin för många direktörer. I matchen mellan arbete och kapital har kapitalisterna just nu ett Lionel Messi-liknande flow. 

Det är med andra ord bäddat för rejäl revansch i vårens avtalsrörelse.

Det där var ett skämt. 

Det kommer självklart inte på tal. Industrifacken har begärt 4,4 procent mer nästa år, i praktiken en lönesänkning eftersom inflationen spås bli 6–7 procent.

Detta ”rekordkrav” har redan fått arbetsgivarorganisationerna att famla efter blodtrycksmedicinen. Mycket kan ifrågasättas i Sverige men aldrig detta: löntagarna bör i alla lägen hålla sig på mattan. För landets bästa.

 

Det är inte riktigt lika självklart i alla länder. Tyska metallfacket fick igenom 8,5 procents löneökningar på två år plus en skattefri inflationspremie på 30 000 kronor.

På Europeiska centralbanken ECB, vars jobb det är att bekämpa inflationen, hotade personalen häromveckan med strejk om inte lönerna höjs betydligt mer än föreslagna 4 procent, hälften av den europeiska inflationstakten under 2022. 

”Det ECB:s ledning signalerar är, förlåt vi missade vårt inflationsmål, nu får ni i personalen betala priset för det”, förklarade en representant för de anställda i Financial Times. 

I Sverige har det pratats om att styrelser och vd:ar som motprestation ska hålla igen med sina egna lönekrav. Diskussionen är något av en skenmanöver. För börsbolagschefer är den fasta lönen bara förrätten, de stora pengarna ligger i bonus, aktie och optionsprogram. Där finns inga signaler om återhållsamhet, tvärtom. Under pandemin ändrade flera företag (däribland Volvo) till och med reglerna så att cheferna kunde få bonus trots att företagen gick dåligt. I det parallella universum där denna kategori medborgare opererar blir julen 2022 precis som vanligt. För alla andra kommer här ett litet plåster på såren, något som ni aldrig kommer få höra från Volvos styrelse eller Svenskt Näringsliv men som ändå måste sägas. Tack.