Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Askarnas sjukdom liknar coronavirusets framfart

En ask i höstskrud.

Enligt den gamla asatron så levde både människor, djur och gudar i ett enda enormt träd, asken Yggdrasil.

Det var så stort att rötterna räckte ned till underjorden och toppen sträckte sig ända upp till himlen. Draken Nidhögg gnagde på trädets rötter medan fyra hjortar åt av bladen i kronan. Den lilla ekorren Ratatosk sprang upp och ned för stammen som budbärare.

Askar utgör i dag en mycket liten del av det svenska skogsbeståndet, bara en sjättedels procent. Men trädet är viktigt för den biologiska mångfalden. Runt 300 rödlistade arter är beroende av asken, vars hårda virke främst används till möbler och golv.

Förr hade lövverken viss ekonomisk betydelse. Träden – både askar och andra lövträd – hamlades regelbundet och bladen användes som djurfoder i de mindre jordbruken.

Askarna jag hamlat i veckan är avsevärt mindre än Yggdrasil. Ändå har det tagit många timmar att såga och frakta bort tunga grenar och sprött ris. Nu ser träden nakna ut, men förhoppningsvis ska de grönska bättre efter denna hårda beskärning. Det har andra askar gjort. De verkar helt enkelt må bra av att tuktas ganska hårt.

Riset får ligga på hög tills flisbilen kommer. Om den kommer. Värmeverken eldar ju mest med sopor från utlandet, gissningsvis för att energiproducenterna kan ta betalt i båda ändar.

För tio år sedan trodde experterna att samtliga askar i Sverige skulle dö. Men de lever än, även om många dött och de flesta inte mår bra. Skälet är askskottsjuka, en farsot som drabbat askar i nästa hela Europa, och som sprids med luftburna svampsporer.

Sporerna sätter sig på bladen, går in i bladskaften och dödar de nya skotten. Kraftigt angripna träd dör. Men en del askar klarar sig bättre än andra så det finns hopp. Och slyn under varje träd vittnar om att de gör allt för att föröka sig.

För er som bara vill läsa om coronavirusets härjningar så tyder ingenting på att askskottsjukan har det minsta med covid-19 att göra. Men den har vissa saker gemensamt med farsoten som drabbar människor.

Den anses ha kommit med träd som importerats till Europa från Asien.

Den har spritt sig snabbt. I dag är i stort sett alla askar infekterade.

Den drabbar vissa träd värre än andra, troligen på grund av genetiska skillnader.

Det finns inget nu känt botemedel.

Risken med att konstatera ovanstående är givetvis att det snappas upp av galna konspirationsteoretiker som drar egna hisnande slutsatser och gör dem virala.

Noterat i karantänen, påsken 2020.


Ask och Embla

  • Ask (man) och Embla (kvinna) var enligt den nordiska mytologin de första människorna. Gudarna Oden, Höner och Lodur skapade dem av två träd. Embla betyder troligen alm, ett trädslag som nu också riskerar utrotning till följd av en elak svampsjukdom.

Fler trädnamn

  • Enligt hemsidan svenskanamn.se har 69 män och sju kvinnor i Sverige tilltalsnamnet Ask. 1 087 kvinnor har tilltalsnamnet Embla. Sex män har förnamnet Gran. Tre heter Tall och 13 män och fyra kvinnor har förnamnet Ek. Tio män och sex kvinnor heter Rönn. 19 kvinnor och 14 män heter Bok.

Följ ämnen i artikeln