Sju av tio kvinnor har trakasserats sexuellt
Andelen personer som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier har ökat kraftigt under det senaste året.
Nästan sju av tio kvinnor uppger att de har kränkts sexuellt.
Vanligast är trakasserier av unga, enligt en ny Aftonbladet/Inizio-undersökning.
42 procent av alla svenskar över 16 år uppger att de utsatts för sexuella trakasserier, exempelvis kränkande behandling eller beröring. Det är 15 procentenheter fler än i maj 2016 då den förra undersökningen i samma ämne gjordes.
Kränkningar av kvinnor är betydligt vanligare än sexuella trakasserier av män. 68 procent av alla kvinnor, jämfört med 17 procent av alla män, uppger att de någon gång blivit utsatta för sexuella kränkningar.
Vanligast är det i de yngre åldrarna. Över hälften, 53 procent, av dem som är under 30 år uppger att de trakasserats sexuellt.
Den kraftiga ökningen kan bero på att ett nytt fokus satts på sexuella ofredanden och övergrepp genom den globala kampanjen #metoo. Den tog ny fart efter avslöjandena om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein som ska ha trakasserat och förgripit sig på kvinnor i sin omgivning i flera decennier.
Hela två procent av de personer som ingår i Aftonbladet/Inizios undersökning och som utsatts för sexuella trakasserier uppger att de kränks i stort sett dagligen. Nästan en tiondel säger att de blev det så sent som förra veckan. Det är förskräckande höga tal.
De flesta trakasserierna äger rum på krogen eller på fester av för offret okända personer. En annan vanlig plats är på jobbet där chefer eller kolleger, eller både och, uppträder kränkande.
Men hela 14 procent uppger att de utsätts för trakasserier i sina hem, det som borde vara den tryggaste platsen att befinna sig på. Tre procent uppger att det är partnern som utför de sexuella kränkningarna och sex procent att det är expartnern.
Något som fått stor uppmärksamhet är när idrottsledare sexuellt kränker spelare eller andra i idrottsföreningen. Det är dock ett mindre, men likaväl oförsvarligt, problem. Endast en procent uppger att de utsatts för trakasserier av en idrottsledare.
De sexuella kränkningarna inleds vid mycket låg ålder. Så många som en femtedel, 21 procent, uppger att de kränktes för första gången redan innan de fyllt tolv år. Det är en skrämmande siffra. Endast 29 procent av dem som utsatts för sexuella trakasserier hade fyllt 18 när de kränktes första gången.
En majoritet, 53 procent, av dem som har blivit utsatta för sexuella trakasserier har ändrat sitt beteende. Det vanligaste är att man undviker vissa personer eller ställen för att undvika nya kränkningar.
Men nästan en femtedel, 17 procent, klär sig annorlunda än tidigare. Det är uppseendeväckande att så många inte tycker att de kan bära de kläder de i första hand föredrar utan att utsättas för sexuellt ofredande.
Att sexuella trakasserier, kränkningar och ofredande är ett samhällsproblem visste vi nog förut. Men #metoo-kampanjen har visat att omfattningen tyvärr är mycket större än de flesta av oss visste. Det är mycket bra att vi fick kunskap om det. Då är det lättare att göra något åt det.
Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 467 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 24 och 27 oktober 2017. Samtliga tillfrågade som ingår i tabellerna här intill har utsatts för sexuella trakasserier.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.