Pappa kan man inte bara göra slut med

Det värsta, säger 16-årige Jonas, är osäkerheten. Att inte veta om pappa menar allvar när han skriker att Jonas borde få stryk.

Det är därför han vill göra slut med pappa.

Jonas bor hos mamma och vill inte träffa sin pappa, inte prata med honom i telefon, inte be honom skriva på passansökan, absolut inte ha med honom på utvecklingssamtal, inte ens se honom skymta på skolavslutningarna.

Han vill inte ha sin pappa som vårdnadshavare.

Pappa är skrämmande, säger han i domstol, fast genom ombud. För 16-årige Jonas fick inte berätta själv i rättegången om umgänge.

Hade Jonas varit misstänkt för brott hade han tvingats till domstolen. I det här fallet ansågs det räcka med att en av de många socialsekreterare som under tre år pratat med Jonas återgav denna hans vilja: Att slippa ha pappa i sitt liv.

Domstolen tog sig en funderare och kom fram till att Jonas visserligen inte kan tvingas umgås med pappa. Men om nu pappan även förlorar vårdnaden utesluts han ju helt från sonens liv och är inte ens informerad om föräldramöten eller sjukhusbesök.

Därför kan Jonas inte göra slut med pappa. Utifrån domstolens fromma förhoppning att det ska leda till något gott är Jonas pappa även fortsättningsvis vårdnadshavare. Särskilt klokt är inte domstolens resonemang. Ingenting nämns heller om den uppenbara risken att Jonas besvikelse leder till värsta myndighetsförakt.

Men beslutet är korrekt. Faktiskt är det mesta som sägs om ”respekt för barnen” mest jolmiga och ihåliga högtidstal. Barnkonventionen ska bli svensk lag och häromveckan beskrev statsråden Wallström, Lövin och Regnér i en debattartikel ”en hörnsten i svensk utrikespolitik”, Sverige som föredöme för andra länder.

Men när den svenska domstolen slår upp föräldrabalken är den urstark. Jonas ska inte kunna förhandla bort en pappa redan i högstadiet.

Och vill vi verkligen att han ska kunna det?

Jonas heter han för övrigt inte, det har jag hittat på.

Jag har inte heller intervjuat honom, fast han ville. För att intervjua en minderårig behövs båda vårdnadshavarnas medgivande.

Följ ämnen i artikeln