Bristerna ger grovt kriminella möjligheten att påverka domstolen

Den bristande kontrollen av nämndemännen är ­häpnadsväckande naiv.

Systemet ger politiska ­extremister och organiserad brottslighet möjlighet att infiltrera och påverka domstolarna.

Människor misshandlar varandra, fuskar med skatten, snattar och kör bil på fyllan.

Att nämndemännen är som folk är mest är på intet vis sensationellt: såväl kriminologer som sociologer hade nog kliat sig i håret om just denna population visat sig vara oklanderlig.

Att systemet bygger på att dessa politiskt tillsatta domare själva och frivilligt ska upplysa lagmannen om misstänkt eller begången brottslighet är däremot ­anmärkningsvärt.

Det krävs inte Astrid Lindgrens fantasi för att begripa att en dömd ­ pedofil inte gärna sätter upp sitt brottsregister på cv:et då han eller hon får för sig att börja jobba på dagis.

Därför måste också de som söker arbete inom skolväsendet numera visa upp utdrag som bevisar att de inte är dömda för grova våldsbrott eller sexbrott.

Ett liknande system bör införas för nämndemän, som uppenbarligen inte heller alltid har lust att upplysa arbetsgivaren om sitt bagage.

Att allmänhetens förtroende för rättsväsendet rimligen ­påverkas av att dömda brottslingar kan bli domare är ­inte det enda problemet med den nuvarande situationen.

Ett potentiellt allvarligt problem är även faktumet att till ­exempel politiska extremister eller kriminella ­element ur den organiserade brottsligheten har möjlighet att infiltrera, ­korrumpera och påverka rättssamhället.

Det finns inga sådana exempel. Och jo, jag vet: det ska mycket till innan Bandidos eller Hells Angels lyckas bilda majoritet i en rättegång.

Men i den tid då två höger­extremister lyckats bli nämndemän i Södertälje tingsrätt bör denna risk tas på allvar.

Blotta tanken på en rättstat där grovt kriminella kan tjänstgöra som domare borde vara tillräckligt ­förskräckande för att få ­ansvariga politiker att ­reagera.

Men det finns ingen ­anledning att drabbas av panik och börja hojta om nolltolerans. Att nämndemän, precis som jurist­domare, får behålla sina uppdrag efter att ha dömts till böter är rimligt.

Någon som registrerats av en fartkamera efter att ha kört i 90 på en 70-väg är inte mindre lämpad att ­avgöra mordrättegångar än någon som är vit som snö.

Och tanken på en domarkår bestående av uteslutande perfekta individer är inte helt behaglig.

Följ ämnen i artikeln