Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Jag har alltid tyckt illa om Peter Hook

Återigen försvarade någon ett gäng aktivister med att de åtminstone hade en övertygelse och att det måste respekteras. Spridda hummande bifall.

Jag vet inte, jag. Låt mig ta ett exempel:

Bernard Sumner lät sig intervjuas häromdagen. New Order, meddelade han, har avlidit. Kistlocket har spikats igen och medelst eldförgängelse har hela härligheten blivit till aska, oåterkalleligen strödd för vinden.

Han använde inte just de orden, men motsvarande eftertryck.

Om ni fullkomligt struntar i New Order, eller inte ens vet vad det är – Ett politiskt parti? Ett hyllsystem? Ett brädspel? – kan jag för det första berätta att det var ett band, för det andra att det inte spelar någon roll.

Allt som spelar roll är att denne Bernard Sumner under lång tid gjort något tillsammans med andra, varav en heter Peter Hook och att sagde Hook och tillika sagde Sumner nu avskyr varandra.

Hook spelade bas i New Order. Sumner berättade njutningsfyllt att han som basist i sitt nya band hittat en amatör som jobbar på Manchesters flygplats.

Det funkade utmärkt.

Jag kom på mig med att nicka gillande åt det där. Jag råkar genom åren ha lyssnat en del på New Order och föregångaren Joy Division. Jag har deras samlade videoproduktion i hyllan, har sett de obligatoriska dokumentärerna och dramadokumentärerna som alla band av rang förr eller senare är upphov till. Jag har alltid tyckt illa om Peter Hook.

Jag har aldrig träffat karln, men varje band har en irriterande medlem som saknar stil. Oftast trummisen. I New Order var det basisten. Han ser fjantig ut, helt enkelt. Och i alla intervjuer i alla de där dokumentärerna är det något flabbigt, snärta-med-handduken-i-omklädningsrummet över Hook.

Inte för att Sumner verkar vara det frommaste sedan den helige Franciskus trampade runt i sandalerna, men ändå. Hook blev raskt märkt och har så förblivit. Och nu kan jag nicka gillande. Sumner har insett vad jag visste för länge sedan.

Chansen är förstås rätt hyfsad att det är tvärtom: att Sumner är idioten och Hook reko. Chansen är antagligen ännu större att båda två är helt hopplösa.

Men väck mig mitt i natten och be mig välja skitstöveln: Sumner eller Hook – snabbt, snabbt, SNABBT!

Det blir Hook varje gång. Så stark är min övertygelse. Ni är dumma om ni respekterar den.

Följ ämnen i artikeln