Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

En viktig del av Sveriges strategi har havererat

Sveriges strategi mot coronaviruset har delvis havererat.

Målet var att skydda de äldre. I stället har många avlidna smittats på äldreboenden utan att de ansvariga kan förklara varför.

Ett ofantligt misslyckande som Sverige inte är ensamt om.

Sveriges strategi står huvudsakligen på två ben.

Ett är att trycka ner kurvan över smittade så mycket att sjukvården ska hinna med alla de som blir allvarligt sjuka.

Ben två är att till varje pris skydda riskgrupperna från att smittas. Särskilt hindra smittan från att komma in på landets äldreboenden.

Det senare kan vi nu konstatera att Sverige misslyckats med på ett skandalöst sätt.

Många som avlidit i covid-19 har smittats på äldreboenden. Arkivbild.

Siffrorna ändras från dag till dag men av de som avlider i covid-19 kommer minst en fjärdedel från äldreboenden. Redan före påsk fanns smittan på 121 av de 300 äldreboenden som finns i Stockholmsregionen.

Detta trots att statsepidemiolog Anders Tegnell och ministrar bedyrade att det var högsta prioritet att hindra coronaviruset från att ta sig in i landets äldreboenden.

Värst av allt är att de ansvariga inte kan svara på varför det kunnat ske. Detta ska nu utredas men under tiden de ansvariga funderar kommer givetvis ännu fler äldre människor på boenden runtom i landet att bli smittade.

Även för en lekman går det att se ett antal tänkbara förklaringar:

Besöksförbud infördes för sent eller följs inte tillräckligt noggrant

I praktiken finns det bara två källor som de boende (som ju normalt sett inte rör sig ute i samhället överhuvudtaget) kan bli smittade av. Besökare eller personalen.

Ett nationellt besökförbud infördes av regeringen först den 1 april. Många boenden införde egna förbud flera veckor tidigare. Om strategin är att till varje pris skydda de äldre var den 1 april väldigt sent. Då hade enligt Sveriges Radios Ekoredaktion redan 90 kommuner bekräftade eller misstänkta fall av coronasmittade äldre på sina boenden.

Uppgifter har cirkulerat om att alla boenden inte varit lika noga med att hålla stenhårt på besöksförbudet. Det är givetvis svårt att säga nej till anhöriga som vill träffa sina äldre familjemedlemmar. Men priset kan bli högt.

Personal har gått till jobbet fast de inte känt sig hundra procent friska

Timanställningar är vanliga inom äldrevården. Många saknar en mer ordentlig utbildning för jobbet. Då är det extra kostsamt att stanna hemma. Folk tycker inte de har råd bara för att de är lite snuviga eller har en lätt huvudvärk. Sånt som kan vara tecken på corona.

Jobbet har i normala tider låg status och låg lön. Många tvingas åka kollektivt för att ta sig till jobbet vilket ökar smittorisken.

Alldeles för få i personalen och av de äldre testas

Från ett antal länder har det framkommit att så många som en tredjedel av de som bär på coronasmitta inte märker av några symtom. Personal sprider smitta utan att de har en aning om att de är sjuka. Genom att ständigt testa personalen hade man kunnat hitta smittade och skicka hem dem.

Inte heller de äldre testas i tillräckligt stor utsträckning. Det innebär att äldre smittade inte skiljs från övriga och därför kan sprida smittan vidare.

Brist på skyddsutrustning

Många äldreboenden har ingen skyddsutrustning alls eller bristfällig sådan. En del tillverkar sina egna visir eller munskydd. Det slår dubbelt. Personal som är smittad men inte vet om det kan smitta de boende. Men personal tvingas också vårda misstänkt sjuka utan att kunna skydda sig själva tillräckligt.

Smittade och friska åldringar skiljs inte åt

Olika kommuner har olika regler. I en del kommuner vårdas sjuka och friska av samma personal på vilket givetvis ökar smittorisken.

Sverige är inte ensamt om sitt tragiska misslyckande. Även Norge som berömt sig av att tidigt ha stängt ner samhället och inför besöksförbud har drabbats. Nyhetsbyrån TT rapporterar att av de 54 personer som avlidit av covid-19 den senaste veckan var 70 procent boende på vårdhem. Smittad personal har konstaterats på 23 av Oslos 43 äldreboenden.

I Danmark har smitta konstaterats på boenden i minst 35 kommuner.

Ännu värre ser det ut i Italien och Spanien, länder där coronaviruset tidigt fick fäste och som hade kortare tid att förbereda sig på utbrottet än Sverige och Norge.

När det är uppenbart för alla att Sveriges strategi delvis har havererat borde de ansvariga rimligen mycket skyndsamt ta reda på varför och sätta in kraftfulla motåtgärder.

Annars kommer många fler äldre runtom i landet att smittas och avlida.


Läs mer om coronapandemin