Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

”Magda” vägrar upprepa hotet om att avgå

Tar inte Löfvens budgethot i sin mun

Blivande S-ledaren Magdalena Andersson vägrar upprepa Stefan Löfvens hot om att avgå om riksdagen röstar ner budgeten i höst.

Slutsatsen kan bara bli att regeringen är på väg att backa från beslutet.

Egenskaperna som kan göra Andersson till statsministerEgenskaperna som kan göra Andersson till statsminister

Den 21 juni röstades Stefan Löfven bort som statsminister. Han fick kicken av riksdagen. Det var första gången det hände i svensk historia.

Innan han omvaldes ett par veckor senare sade Stefan Löfven så här:

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag.

Han ställde alltså kabinettsfråga på det kommande budgetförslaget från regeringen. Om riksdagen röstade ner det skulle han lämna statsministerposten. Och kasta Sverige in i den andra regeringskrisen på ett halvår. Med ett möjligt nyval som följd.

Man kunde se det som ett hot. Eller ett löfte.

Men nu förefaller det oklart om regeringen tänker fullfölja löftet – eller hotet. Finansminister Magdalena Andersson (S) ville inte svara på den frågan när hon under måndagen presenterade regeringens förslag till statsbudget för 2022.

– Hur en ny statsminister ställer sig till den frågan måste bli en fråga för den personen.

Om regeringen kan sitta kvar och regera vidare om ett budgetförslag från Moderaterna skulle få riksdagens godkännande sade hon så här:

– Den frågan får ställas till Stefan Löfvens efterträdare.

Svaren är jättekonstiga. Mysteriösa måste man säga.

Inte för att Magdalena Andersson vägrar att gå händelserna i förväg och uttala sig som nästa statsminister. Innan hon ens tackat ja till valberedningen om hon vill efterträda Stefan Löfven som S-ledare.

Nej, det konstiga är att hon ger sken av att Stefan Löfven är en despot. En person som självsvåldigt bestämmer hur Socialdemokraterna ska agera.

Han kommer dessutom, om man ska tro Magdalena Andersson, ersättas av en ny envåldshärskare som håller Socialdemokraterna i strama tyglar.

Så har jag svårt att tro att det är. Mycket svårt. Hotet om att avgå om budgeten fälldes kan inte ha varit ett hugskott från Stefan Löfven. Självklart måste fler personer ha varit delaktiga i det uppseendeväckande ställningstagandet. Exempelvis hans finansminister, Magdalena Andersson.

Anderssons mystiska svar på de självklara frågorna kan därför tolkas på flera sätt.

Ett är att hon är överdrivet försiktig. Att hon trots tre decennier i toppolitiken beter sig som en nybörjare.

Hon skulle nämligen kunna svara ungefär så här ”det är som du vet mitt partis uppfattning” eller ”jag hänvisar till vad Stefan Löfven sagt i den här frågan, det är det som gäller” eller något i den stilen.

Men nu var det alltså inte så hon svarade. Utan att ”personen” skulle ge besked.

Tolkningen måste alltså bli att ”personen”, det vill säga hon själv, kommer med ett annat besked än Stefan Löfven gjorde i somras. Att löftet, eller hotet, om att avgå om budgeten inte godkänns inte längre gäller.

Efter valet 2014 röstades den S-ledda regeringens budget ner av riksdagen. Löfven sade då att han ville ha ett nyval i mars året därpå.

Det blev inte av. I stället blev det en ”Decemberöverenskommelse” och regeringen satt kvar med en borgerlig budget som bas.

Regeringen fick sin budget underkänd även 2018. Men då leddes landet av en övergångsregering med begränsad makt. Därför uteblev tumultet.

Nu vet vi inte vad som gäller. Är det Löfvens kabinettsfråga? Eller något helt annat? Det förefaller vara det senare.

Magdalena Andersson levererade regeringens höstbudget under måndagen.

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.