Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kom ihåg: Världen går inte åt helvete

Den här sommaren får man nypa sig i armen och påminna sig om att efter regn kommer sol.

Världen går igenom en mörk tid. Men till sist kommer det att vända. Det har det alltid gjort förut.

Min mormor var född 1901 och blev 95 år gammal. Under något av hennes sista år satt vi, som vi brukade, på golvet i hennes vardagsrum, under söderfönstret, och kurade skymning. Det var en stund för allvarliga samtal.

Jag frågade mormor vad som blivit bättre under hennes livstid. Svaret var kort: Allt.

Hon genomled, visserligen på avstånd, två världskrig, det kalla kriget, hon fick uppleva att även hon som kvinna fick rösta och hon var bombsäker på att vägen till framgång var utbildning. Så det skulle jag skaffa mig. Själv hade hon bara gått folk­skolan.

Det är det vi ska tänka på när Rysslands Vladimir Putin annekterar Krim eller bara allmänt uppför sig som en buse och tycker att alla ska dansa efter hans pipa.

Det är det vi ska komma ihåg när den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan löper amok, avskedar tiotusentals statsanställda för att några andra iscensatt en misslyckad militärkupp och hotar med att återinföra dödsstraffet.

Det är det vi ska hålla i minnet när fler tycker att Donald Trump skulle bli en bättre amerikansk president än Hillary Clinton. Trots att hon varken skuldbelägger grupper, vill bygga en gigantisk mur mot Mexiko eller förhindra alla muslimer från att resa in i USA.

Vi ska inte heller glömma bort det när britterna röstar sig ut ur EU och en av de största populisterna därefter utses till utrikesminister. Trots att Boris Johnson uppenbarligen trodde att man både kunde ha kakan och äta upp den.

Han sade ju nämligen att brittiska företag skulle få tillgång till den inre marknaden även som ickemedlem, samtidigt som Storbritannien inte skulle ingå i det fria flödet av arbetskraft. Hur man kan få göra sådana missbedömningar och sedan bli ­utrikesminister är en gåta.

Nåväl, när vi i våra dystra stunder är tvärsäkra på att världen håller på att gå åt helvete måste vi alltså påminna oss om att efter regn kommer sol.

Tillfälliga bakslag och kolsvarta kapitel finns det många av i vår gemensamma historia. Men i det stora hela går världen alltid framåt. Annars hade vi fortfarande sprungit omkring med knöl­påkar och tyckt att det var höjden av ingenjörskonst.

När mormor dog bodde hon i eget hus, hade el i ledningarna och vatten i rören samt pension. Så såg det inte ut när hon föddes.

5 saker att hålla koll på i veckan

Prida på

Den som vill delta i Pride har ypperliga tillfällen denna och nästa vecka. I dag avslutas Stockholm Pride där osedvanligt många partiledare ­visat upp sig. Samtidigt startar Europride i Amsterdam som pågår i en vecka. Det finns ­säkert ännu fler men det här är de som passerat mig.

Wadling begravs

På tisdag begravs artisten Freddie Wadling, som avled vid 64 års ålder i början av ­juni, i Göteborg. Han verkade bland annat som sångare, skådespelare, konstnär och serieskapare och hade en stor beundrarskara. Man kan förvänta sig att många vill ta ett sista farväl.

De olympiska lekarna

De 31:a olympiska spelen invigs på fredag i Rio, Brasilien. Det är andra gången ett latinamerikanskt land står värd för dem. Det kommer att tävlas i 306 grenar i 28 olika sporter. Den som lever får se men självfallet håller vi tummarna för så många svenska medaljörer som möjligt.

Barnens paradis

Om drygt en vecka inleds medeltidsveckan i Visby, ett ­eldorado för alla som gillar rustningar, bra historier och prydda hästar. Det är en av tre hektiska veckor i medeltidsstaden, efter Almedalen och Stockholmsveckan. Under den första leker vuxna, den andra yngre och så nu barnen.

Castro 90 år

I 32 år var Fidel Castro Kubas president, nästa helg firar han sin 90-årsdag. Hur glammigt kalaset blir är oklart. Hans framträdanden är numera mycket sparsmakade och nästan alltid föranledda av rykten om sviktande hälsa. Det är dock ganska vanligt vid den åldern.

Följ ämnen i artikeln