Stödet för SD backar när de stora elefanterna återfår formen
Ordningen är på väg att återställas i svensk politik. De båda stora partierna närmar sig sina normala nivåer.
Det påverkar Jimmie Åkesson Sverigedemokraterna negativt.
Förändringarna i dagens mycket gedigna väljarbarometer, knappt 6 000 intervjuer, från Aftonbladet/Inizio är stora. Mest iögonfallande är att stödet för Moderaterna ökar med hela 2,2 procentenheter under den dryga vecka som gått sedan partiledarbytet.
18,7 procent är det högsta stöd som uppmätts för Moderaterna sedan Anna Kinberg Batra gjorde sitt famösa, och ödesdigra, uttalande om att hennes parti skulle börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.
Ulf, eller Uffe som Jimmie Åkesson kallar honom, Kristersson kunde inte fått en bättre start som M-ledare. Stödet för partiet ökar, han fick högsta betyg av den som såg SVT:s partiledardebatt i helgen och gjorde även bra ifrån sig under gårdagens motsvarighet i riksdagen.
Men är det beständigt? Det kan man aldrig veta förrän i efterhand. Men Kristersson åberopar säkert högre makter för att det ska vara så.
Även stödet för Socialdemokraterna ökar rejält, med 1,3 procentenheter till 30,1. Det har det gjort nästan varje månad sedan i våras. Nu ligger ett tangerat valresultat, 31 procent, inom räckhåll om inget oförutsett inträffar.
Det var visserligen mycket dåligt med socialdemokratiska mått mätt. Men långt över den 25-procentsnivå som partiet legat parkerat på under en stor del av den här mandatperioden.
Uppgången för Socialdemokraterna kan ha med höstens förslag till statsbudget att göra. Regeringen och deras budgetpartner Vänsterpartiet valfläskade på ordentligt. 40 miljarder östes ut, bland annat till sänkt inkomstskatt på pensioner och höjt barnbidrag.
En annan förklaring kan vara statsminister Stefan Löfven som efter tre år i Rosenbad äntligen tycks känna sig varm i kläderna. Han har börjat uppträda mer frimodigt och har slutat tro att en fiende döljer sig bakom varje hörn.
Den gamla ordningen börjar alltså återställas i svensk politik när både Moderaterna och Socialdemokraterna närmar sig de nivåer som, i alla fall än så länge, måste betraktas som deras normala.
Det leder i sin tur till att Sverigedemokraterna, som gynnats av S och M:s svaga ställning, påverkas negativt. Partiet tappar två procentenheter och stöds nu av 17,9 procent av väljarna, den lägsta nivån sedan förra sommaren.
Det beror varken på gruppledaren Mattias Karlssons elakheter på Facebook eller Jimmie Åkessons insatser i de senaste partiledardebatterna. Det beror helt enkelt på att när de stora elefanterna börjar dansa så får partiet inte samma utrymme i debatten. Det är aldrig bra för ett parti.
Därför får man räkna med att Sverigedemokraterna snart börjar gapa och skrika om någonting, oklart vad. Då märks partiet och då brukar stödet öka.
En som verkligen har anledning att ta sig en funderare är Liberalernas Jan Björklund. För andra månaden i rad ligger stödet för Liberalerna under den 4-procentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.
Förklaringen är inte att Jan Björklund gör något fel. Han tar varje tillfälle att ställa sig mitt på scenen. Han är av svensk politiks bästa debattörer. Han erkänner när han ändrar sig, han gör det mesta rätt.
Ändå går det urdåligt för hans parti. Kan det helt enkelt vara såg att väljarna har tröttnat på Björklund? I år firar han 10-årsjubileum som partiledare och är därmed den till tjänsteåren näst äldste, efter Jimmie Åkesson.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.