Våra barn kommer att dejta i robotar

Zara, Seren och Lalina.

Våra barn kommer inte bara att vara tillsammans med människor. De kommer även att dejta och leva sina liv med digitala karaktärer och robotar. Alltid tillgängliga, alltid flörtiga, alltid kåta. 

När OpenAI avtäckte ChatGPTs nya motor i mitten på maj var det många som gapade. Plötsligt hade den omtalade chattboten fått fem personas – och lärt sig att prata. En av dem kallades Sky och tycktes vara ständigt småkåt. Den charmigt raspiga rösten bjöd på busiga skämt, ställde nyfikna frågor och fnissade åt sina skapare under det direktsända eventet som följdes av västvärldens alla vita medelålders män. Eftersom jag är en av dem kan jag avslöja att majoriteten av dem har Scarlett Johansson som frikort och som av en tillfällighet lät Ständigt Småkåta Sky precis som Hollywoodstjärnan. 24 timmar senare hade Sam Altman avlivat skådespelerskans digitala tvilling som nu ligger begravd bland OpenAI-bossens andra lik på AI-kyrkogården.

Soppan kring Scarlett Johansson och det ledande AI-bolaget OpenAI kommer med största sannolikhet sluta med att skådespelerskan får låna nyckeln till Sam Altmans bankvalv där han badar i sina miljarder. Men för oss andra är det här bara början på en ny verklighet där människor inte längre bara är tillsammans med människor. Coronapandemin ersattes av en global ensamhetsepidemi och nu är den stora frågan: vem blir först att bygga en miljardapp där människor dejtar digitala karaktärer? Det kanske låter dystopiskt. Men då har du inte träffat indiern Zara Shatavari, turkiskan Seren Ay och fransyskan Lalina.

Zara, Seren och Lalina är tre av tio lyckliga semifinalister i “The World AI Creator Awards” där världens första Miss AI ska utses. Du kanske tror att du läste fel, så låt mig förtydliga: just nu pågår världens första skönhetstävling för AI-genererade karaktärer. Bakom tävlingen står plattformen Fanvue som positionerar sig någonstans mellan OnlyFans och Cameo. Jag förstår om du tycker att jag gör en höna av en fjäder, men i skrivande stund följer majoriteten av sociala medier-användarna i USA minst en virtuell influencer och plattformen Character.AI, där du kan prata med fiktiva karaktärer, har idag 3,5 miljoner dagliga användare. Många av dem är tonåringar, eftersom de tycker att det är lättare att prata med chattbotar än människor. Somliga skryter till och med om sitt beroende på Reddit. 

Hittills har de största teknikbolagen hållit tassarna borta från AI-erotiken, men The Guardian avslöjade nyligen att OpenAI är sugna på att låta användarna skapa AI-genererad pornografi. Det är enkelt att säga att Sam Altman inte borde ramla i den pengafällan, men om det händer är argumentet redan ristat i sten: om inte OpenAI gör det kommer någon annan att göra det. Tech-profilen Greg Isenberg tror att ”AI girlfriends” kommer att leda till att ett nytt miljardföretag föds och refererar bland annat till en snubbe som spenderar 100 000 kronor i månaden på AI-tjejer. Det har även porrstjärnan Riley Reid fattat. Hon har startat ett nytt AI-bolag vars affärsmodell går ut på att låta fansen prata snusk med hennes digitala tvilling. 

Men det är inte bara killarna som går igång på dirty talk med fiktiva karaktärer. Allt fler kvinnor har börjat använda ljuderotik-appar med sexiga AI-röster, som Dipsea och Quinn. Mashable skriver att ”celebrity-voiced erotica is the new frontier in online celeb thirst” och det är knappast förvånande. De nya erotikapparna erbjuder trots allt den ultimata fantasin: känslan av att ha en pojkvän utan att behöva ha en mänsklig pojkvän.

Människor är svåra eftersom de har egna liv och känslor. Därför kommer allt fler att välja digital kärlek i takt med att upplevelserna blir mer verklighetstrogna. Och forskning ger de nya apparna delvis rätt. En ny studie från England visar att vi blir gladare av Youtubers och fiktiva karaktärer på nätet än av ytliga relationer med exempelvis grannar och arbetskamrater. Orsaken är att vi beundrar internetpersonligheter – fiktiva eller ej. Samtidigt som de inte kan såra eller göra oss besvikna. Vi känner ju trots allt inte varandra. Men rapporten visar även att vi får ut mest av starka personliga relationer med en mänsklig kärlekspartner eller en mänsklig bästa vän. Så hur jobbiga vi än må vara och hur booooring det än låter tror jag att vi måste fortsätta våga bli kära i människor.

Följ ämnen i artikeln