Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Thornberg borde inte alls petas

Oklart vad han skulle gjort fel

Rikspolischefen Anders Thornberg borde inte behöva avgå, skriver Lena Mellin.

Det är en gammal svensk tradition att kräva rikspolischefens avgång.

Ingen har såvitt jag kan minnas klarat av jobbet enligt högljudda kritiker.

Anders Thornberg är inget undantag.

I spåren av utredningen om Mats Löfvings sätt att chefa över Noas förra underrättelsechef Linda Staaf och Löfvings oväntade och tragiska dödsfall har röster höjts för att Anders Thornberg ska bli av med jobbet.

Tydligast har SD med justitieutskottets ordförande Richard Jomshof i spetsen varit.

”Vi menar att det behövs en ny polisledning som kommer in med ny kraft”, sade han redan för en månad sedan.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har däremot sagt att han har fullt förtroende för Thornberg.

Det uttalandet kan dock låta bättre än det är. Så måste en minister säga om sina myndighetschefer. Dagen därpå kan det låta helt annorlunda.

Anders Thornberg, 63, har varit polis i hela sitt liv. Innan han blev rikspolischef 2018 var han chef för Säkerhetspolisen, Säpo. Hans förordnande löper ut nästa år.

Hans kritiker hävdar att han omger sig av ja-sägare som är gamla arbetskamrater från Säpo. Men är det konstigt att en chef plockar in personer som han litar på under sig? Det tycker inte jag.

 

Thornberg anklagas också för att inte tidigare ha ingripit i den komplicerade Löfvinghistorien. Det förutsätter i så fall för det första att Thornberg kände till att Löfving var kär och galen och stod och spejade bakom trädstammar på föremålet för hans känslor. Men vet vi att det var så? Jag har inte sett något i den vägen som övertygar mig. För övrigt kanske personalärenden i första hand ska skötas av personalavdelningen. Inte av högste chefen. Noteras bör också att Linda Staaf blev Noas underrättelsechef tre år innan Thornberg blev rikspolischef. Han jobbade inte ens på en vanliga polisen då.

För övrigt kan man notera att Mats Löfving rekryterades av Thornberg till posten som vice rikspolischef och Thornbergs närmaste man och chef för Stockholmspolisen från Noa, polisens nationella operativa avdelning. Inte från Säpo som Thornbergs alla underhuggare påstås komma från.

Anders Thornberg anklagas också för innehållet i den granskningsrapport han beställt från en fristående utredare om hanteringen av Löfving–Staaf-affären.

 

Rekommendationen om att omplacera eller sparka Löfving var för brutal. Det borde inte ha offentliggjorts. Rapporten skulle inte publicerats på polisens hemsida.

Jo, det kan man tycka. Men hade media godtagit att utredaren inte drog slutsatser av sitt material? Knappast. Blev rapporten värre av att den fanns även i skriftlig form, inte bara muntlig? Skulle i grunden inte tro det även om detaljerna var fler i den skriftliga versionen.

Att som Jomshof, hävda att det är Thornbergs fel att gängbrottsligheten ligger på den oroväckande höga nivå som den gör kan man givetvis göra.

Men allvarligt talat, är det någon som seriöst tror på det? För det första är det knappast polisen som gör människor kriminella. Att tillskriva Thornberg att under sina fem år som högste polischef ha den otroliga kraften att vrida flera decenniers samhällsutveckling rätt igen är dessutom att begära för mycket.

För övrigt noterar jag gärna att den kraftfulla insats som polisen gjort i Stockholm faktiskt satt stopp för den massiva våldsvåg som inleddes på juldagen förra året.

Inte en dödskjutning, inte en sprängning på flera veckor. Tack vare bland annat 250 extrainkallade poliser från andra delar av landet. Fantastiskt.

Ingen människa är ofelbar. Men jag har inte hört någon som kommit med graverande kritik mot Anders Thornberg. Svepande eller ovidkommande invändningar är det däremot gott om.

 

En annan aspekt är att vice rikspolischefen, det vill säga Mats Löfving, nyligen avled.

Är det lämpligt att byta ut både högste chefen och hans ställföreträdande vid ett och samma tillfälle. I mina ögon verkar det osedvanligt korkat.

Tills vidare ser jag inga skäl för regeringen att avsluta Anders Thornbergs förordnande som rikspolischef i förtid.

Tills grava missbedömningar och/eller misskötsel eventuellt uppenbaras borde han vara kvar.

Att kräva människors avgång stup i kvarten har aldrig varit särskilt fruktbart. Det borde till och med SD inse.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.