De säger att Coop är en folkrörelse men det är bara nys
Det räcker med att titta på vad Coops medlemmar gör för att inse att pratet om folkrörelse är en dröm.
En nostalgisk tillbakablick.
Eller – kanske sannare – en tom PR–floskel.
Coop hänger intimt samman med Kooperativa förbundet, KF, de är två ben av samma rörelse.
Kooperativa förbundet, KF, har en miljon direktanslutna medlemmar. Dessa fick möjlighet att skriva motioner inför KF:s ägarombudens möte senare denna vecka.
De lämnade in 15 motioner.
En av handlar om att KF och Coop ska sluta samarbeta med Nordea, en annan om att Medmerakortet inte längre ska ge poäng för flygresor. Det är hedervärda och normala motioner men det intressanta här är antalet.
15 motioner på en miljon medlemmar.
Det vittnar knappast om en sprittande och vital folkrörelse.
Svårt förklara Coops organisation
Coop har medlemmar som är anslutna genom lokala föreningar, 2,5 miljoner människor, teoretiskt sett en enorm folkrörelse. Men när de skulle välja ombud masade sig senast bara 60 807 personer till datorn för att trycka på en knapp. Trots att varje röstande fick 2 000 extra poäng på Medmerakortet som tack för besväret.
Konsumentföreningarna bildades när arbetarrörelsen växte sig stark i slutet av 1800-talet, tusentals föreningar bildades över hela landet: att ur det hedervärda arvet skapa en modern affärsrörelse har visat sig svårt.
Det handlar om lokala föreningar som strider för sina intressen och om en organisation som med åren byggts på, byggts ut och byggts om tills den blev otroligt krånglig för att inte säga ogenomtränglig.
Jag ägnade en god stund på onsdagen tillsammans med Coops presschef Tobias Rydergren. Han skulle förklara Coops organisation. Det var inte lätt när ord och begrepp som samverkansforum, konfederation, federation, direktmedlemmar, föreningsmedlemmar, juridisk status och mycket annat skulle redas ut. Rydergren fnissade några gånger av ren utmattning.
Gav upp och gick ner till kaféet...
Sedan ringde Tommy Ohlström. Han är VD för KF, en gammal partiman, före detta partikassör hos Socialdemokraterna, kanslichef på LO och statssekreterare hos dåvarande arbetsmarknadsministern Anders Sundström.
Anders Sundström tvingades under förnedrande former lämna posten som styrelseordförande i Swedbank 2016. Han är styrelseordförande i KF sedan 2013 och alltså Ohlströms överordnade.
Frågan är om dessa två gamla partigängare är mest lämpade för att vända en trött folkrörelse till en vass konkurrent till Ica, Hemköp och Lidl. Ohlström tyckte att det var en filosofisk fråga som vi får diskutera vid tillfälle. Sedan la vi på med ursäkten att jag var tvungen att fortsätta studera KF:s och Coops organisatoriska struktur. Men jag gav upp och gick ner till kaféet och åt en semla.