Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Om två år kan Kristersson vara statsminister

Men M-ledarens dagordning är mager

​Det kan ha varit vår näste statsminister vi såg sommartala från hemmet i Strängnäs.

Men vad var det vi bevittnade? En person som kan formulera sig. Men utan en priolista.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Det finns några likheter mellan oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) och statsminister Stefan Löfven (S).

De höll sina sommartal dagarna efter varandra, Löfven på söndagen och Kristersson på måndagen. De talade utan publik och hoppades att människor i stället skulle flockas vid datorer och mobiler. De var båda påfallande okonkreta, Kristersson dock en nyans svagare än Löfven.

Det är halvtid mellan valen och om två år kan Ulf Kristersson vara statsminister i stället för Stefan Löfven. Nästa riksdagsval äger rum 11 september 2022.

Man kan givetvis inte begära att Ulf Kristersson redan har ett färdigt valmanifest att presentera för väljarna. Men det politiska innehållet i talet måste ändå betraktas som i magraste laget. En kortare prioritetslista hade man ändå velat ta del av.

”Det vi nu upplever nästan dagligen, är ett större hot mot Sverige än vad någon nu aktiv svensk politiker har varit med om. För brottsligheten är systemhotande. ”

Ulf Kristersson (M) i sitt sommartal


Ekonomin och de många arbetslösa och permitterade var i och för sig oroande. Men i Ulf Kristerssons värld är kriminaliteten det stora, till och med största, hotet.

Han kallade det för den andra pandemin, ett mystiskt uttryck. För det första har våldet funnits lika länge som pandemier, för det andra är coronan inte den första pandemin. De återkommer ungefär var tionde år.

Men han kallade också den organiserade brottsligheten för ”systemhotande”. Också det var märkligt. Jag skulle vilja påstå att den inte hotar samhällssystemet, inte alls. Även om så kanske är fallet i enklaver, eller särskilt utsatta områden som polisen kallar dem. På det stora hela skulle jag, gudskelov, inte säga att den organiserade brottsligheten hotar att störta den nuvarande samhällsordningen.

Var det något mer som M-ledaren Ulf Kristersson ville ha sagt? Vi ska vara ärliga och jobba och streta. Vi ska spärra in de sjuka och inte de gamla, en åsikt som inte är självklar detta coronaår. Och, vilket han ofta påpekar, ska det vara möjligt att göra klassresor. Och då menar jag inte att åka utflykt med sina klasskamrater utan att ta sig från en samhällsklass till en annan.

Mer än så hade inte Ulf Kristersson på hjärtat. Och av det måste man dra slutsatsen att den regering som han eventuellt kommer att leda efter nästa val kommer att storsatsa på att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Hur var oklart i detta tal men sedan tidigare vet man att Kristersson förordar fler poliser, längre straff, och att bekämpa brottens orsaker. På den senare punkten är åtgärdspaketet inte så välpackat.

Denna höst, som knappt ens börjat, ser ut att bli de breda penseldragens årstid i politiken. Varken Kristersson eller Löfvens sommartal präglades av raka besked.

När valdagen närmar sig kommer det inte att duga. Då vill väljarna ha exakta besked.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.