Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ett dråpslag mot Persson

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hans avhopp stoppar socialdemokraternas offensiv

(s)vår spricka Göran Johansson är folklig, populär och inte rädd för att säga vad han tycker. Hans avhopp kommer mycket olämpligt för Göran Persson och socialdemokraterna som i dag startar sin offensiv för att ta sig tillbaka till den politiska debattens centrum.

Göran Johansson är inte Sveriges tyngsta sosse.

Trots det är hans avhopp ett knytnävsslag rakt i Göran Perssons solar plexus.

Det ligger en hund begraven i historien om Göran Johanssons avhopp från s-toppen.

Kommunalrådet i Göteborg hävdar att han blev kränkt av Göran Persson och försvarsminister Leni Björklund i samband med höstens försvarsbeslut där amfibieförbandet i Göteborg lades ner. De vägrade träffa honom.

Nu, nästan nio månader senare, lämnar han i protest socialdemokraternas innersta cirkel, det verkställande utskottet (VU). Han tänker inte komma på fler möten och inte delta i s-kongressen senare i höst.

Beslutet meddelades i ett salvelsefullt tal på VU-mötet för två veckor sedan där Johansson anklagade partiet för att ha utvecklats till Göran Perssons enmanshow.

-Varför ska jag hålla på att åka till möten när det man säger inte har någon större betydelse?

Presskonferens

Göran Johanssons startsträcka har alltså varit uppseendeväckande lång. Varför får han utveckla idag på en presskonferens där han ska berätta vad det egentligen handlar om.

Men oavsett det är Göran Johanssons avhopp ett nytt dråpslag för Göran Persson och socialdemokraterna.

Johansson är inte bara s-ledare i Sveriges näst största stad. Han är dessutom populär. Socialdemokraterna gjorde bättre ifrån sig i senaste kommunalvalet än i riksdagsvalet i Göteborg.

Men framför allt är Göran Johansson respekterad för sin oräddhet. Som ordförande i Metallklubben på SKF fick han epitetet "gräsroten", mannen som sa det som folk tänkte.

Under våren och sommaren har det politiska initiativet legat hos den borgerliga utmanarkvartetten. De har dominerat debatten medan socialdemokraterna förföljts av en lång rad affärer samtidigt som de misslyckats på sitt viktigaste område - sysselsättningen.

Nystart för s i dag

I dag skulle marschen tillbaka mot debattens centrum börja. Då presenteras den nya socialdemokratin, de förslag som ledningen vill att partikongressen ska godkänna i höst.

Sedan skulle händelserna följa slag i slag. Göran Persson ordförande på FN-toppmötet i New York, presentation av valbudgeten, partikongressen som alltid är en uppvisning av Sveriges främsta kampanjparti.

Stjäl uppmärksamheten

I stället stjäl Göran Johanssons avhopp uppmärksamheten. Och han hoppar av på en fråga där socialdemokraterna är som känsligast. Pampfasoner och maktkoncentration.

Hösten har inte börjat bra för statsminister Göran Persson. De borgerliga är mer samspelta än någonsin, vänsterpartierna ligger nära tio procent efter de borgerliga utmanarna i opinionsmätningarna och gräsroten Johansson hoppar av för att inte ens han, den respektlöse kommunpolitiken, har något att säga till om.

Det kan säkert bli värre. Men redan nu är det illa nog för socialdemokraterna.

Persson: Jag är inte förvånad

Statsminister Göran Persson är inte förvånad över Göran Johanssons avhopp.

Ministerns alla missar

Här är statsministerns senaste tabbar:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln