Att släppa Bergwall var det enda anständiga

Att Sture Bergwall i princip släpps fri var lika viktigt som väntat.

Äntligen upphör det rättspsykiatriska övergreppet mot en patient som fick betydande hjälp av Säters sjukhus att ljuga sig till domar för åtta mord.  

Bergwall hade krävt att släppas helt fri, men jag tror att Förvaltningsrättens kompromiss är nödvändig.

Den som har suttit inlåst på ett sjukhus i över 20 år behöver, liksom en person som har avtjänat ett långt fängelsestraff, slussas ut under viss övervakning.

Därför förs den före detta seriemördaren över från sluten rättspsykiatrisk vård till öppen, vilket bland annat innebär att Bergwall ska underkasta sig drogtester, hålla regelbunden kontakt med vården på det sätt som läkaren bestämmer samt ta emot kommunala stödinsatser.

Ja, detta är i någon mån ett risktagande. Bergwall är dömd för sexuella övergrepp mot barn, det finns två dokumenterade försök att döda personer och ett bankrån där gisslan togs.

Det är onekligen ett kriminellt cv utöver det vanliga. Men det är samtidigt brott som ligger långt bakåt i tiden. Det senaste, bankrånet, inträffade för 23 år sedan.

Dessutom är det så att Bergwall redan 1992, ett år efter sin senaste dom, hade fullständig frigång och var på väg att friskförklaras och skrivas ut.

Det var då han började dilla om mord. Med en i princip obegränsad cocktail av droger erkände han till läkares och utredande polis förtjusning sedan det ena brottet mer ohyggligt än det andra, däribland mord på människor som visade sig vara vid liv.

Säters sjukhus patientjournaler visar att Bergwall började må bra då han avgiftades 2002. Det var under de följande åren mest lågmält kvitter om tennisarm, glädje över bilutflykter och en återkommande värk i nacken.

Att denne man skulle vara en oerhört farlig psykopat dök upp i diagnosen först 2008, händelsevis sedan han trätt fram i Hannes Råstams tv-dokumentär och tagit tillbaka samtliga morderkännanden.

Jag har svårt att frigöra mig från misstanken att de ansvariga läkarna på Säters sjukhus gjorde denna helomvändning för att de med näbbar och klor ville undvika att ta sin del av ansvaret i skapandet av ett monster.

När chefsöverläkare Vladislav Ruchkin så sent som i oktober i fjol under en förhandling i Falun tingsrätt motsade sig utskrivning gjorde han det delvis med ohederliga argument.

Farlighetsbedömningen gjordes delvis på en 44 år gammal utredning som kom fram till något så förlegat som att Bergwalls homosexualitet är ett resultat av en psykisk störning och att han lider av en "aboration i kromosomerna", vad nu det betyder. 

Läkaren malde vidare om farlighet och nämnde mordbrand och innehav av barnporr. Advokat Thomas Olsson fick påpeka att Bergwall friades för att ha bränt ner sin kiosk och att polisen snabbt kom fram till att bilderna var lagliga.

Jag kan lika lite som någon annan garantera att Bergwall inte kommer att begå nya brott. Men utan att vara expert tror jag risken är liten. Han börjar bli en gammal man. Han har ett bra socialt nätverk runt sig. Han har haft permissioner några månader utan att någonting har hänt.

Och han vet att om han struntar i sina förpliktelser så riskerar han att bli inlåst igen.

Sture Bergwall har utsatts för ett oerhört övergrepp av rättsväsende och rättspsykiatri. Att upphäva den slutna vården är inte bara den logiska fortsättningen på att han har friats för morden. Det var även det enda anständiga beslut domstolen kunde fatta.    

Följ ämnen i artikeln