Carl Bildt, vems sida står du på egentligen?

Det låter som en dussinthriller.

Två svenska journalister grips av etiopisk militär och åtalas för terrorbrott. Från svenskt håll är reaktionen märkvärdigt kall. Utrikesministern, en viss Carl Bildt, förminskar situationen. Inga uttalanden om vikten av det fria ordet. Tvärtom verkar journalisterna få skylla sig själva.

Sedan kommer vändningen. Journalisterna visar sig ha åkt till Etiopien för att granska ett svenskt oljebolag som misstänks för grova brott mot urbefolkningen.

Under åren för övergreppen råkar bolaget ha anlitat en svensk politiker som styrelsemedlem, med ansvar för bolagets etiska riktlinjer.

En viss Carl Bildt.

Men det är ingen dussinthriller. I går tillbringade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sin åttionde dag i etiopiskt fängelse.

Och Carl Bildt fortsatte att vägra svara på frågor.

Å andra sidan: vad ska han säga? Det är inte bara de båda journalisterna som har tagit en stor risk.

Carl Bildt har tagit emot stora pengar från ett företag vars uttalade affärsidé är att leta olja i fattiga krigsdrabbade länder. Ett företag vars grundare Adolf H Lundin (H står för Henrik, ingenting annat) försvarade apartheidregimen i Sydafrika och köpslog med Mobutus Zaire. Bildt tog alltså en kalkylerad risk: han sålde sitt internationella anseende till ett oljebolag som nu anklagas för delaktighet i mord och folkfördrivningar. Det är en transaktion med trovärdighet som valuta.

Och lojalitet?

Huruvida Bildt gjort allt som står i hans makt för att hjälpa de båda journalisterna vet ingen. Hemlighetsmakeriet är stort. Däremot vet vi att amerikanska journalister som tidigare gripits i Etiopien har släppts fria redan efter några dagar.

Nu är verkligheten just så absurd: Carl Bildt är högste ansvarig för att hjälpa två journalister som åkt till Etiopien för att granska just hans egen eventuella inblandning i brott mot mänskligheten.

Redan nu på onsdag hålls nya förhandlingar i Etiopien.

För Martin Schibbye och Johan Persson väntar eventuellt tjugo års straffarbete, menar experter.

För Carl Bildt återstår att svara på en mycket viktig fråga:

Vems sida står du på?

Följ ämnen i artikeln