Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Läckta rapporten om brexit: Ruttna grönsaker och bränslebrist

Långa köer vid gränserna och brist på mat och medicin.

Larmen om brexit är inte helt nya. Men en påminnelse om de höga potentiella kostnaderna för att krascha ut ur EU.

Och en indikation om att slutstriden om utträdet är inledd. Brexit ligger bara två månader bort.

Nu inleds slutstiden om BrexitNu inleds slutstiden om Brexit

Premiärminister Boris Johnson har säkert rätt i att det är någon som vill stoppa utträdet som i helgen läckte ut regeringens rapport om vad som kommer att hända om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober.

Men likafullt innehåller den så kallade Yellowhammer-rapporten den konservativa regeringens egen bedömning om hur landet kommer att drabbas.

Det är ingen rolig läsning för landets medborgare även om regeringen nu försöker påstå att uppgifterna delvis är gamla och bara gäller vid värsta tänkbara utveckling. Regeringstjänstemän hävdar tvärtom att det handlar om ett fullt rimligt scenario.

Långa köer kommer att uppstå vid landets gränser när långtradare som i dag kan passera fritt måste underkasta sig tullformaliteter. Det kommer att ta 1-3 dygn för en lastbil att passera. I båda riktningarna. Varor som ska in i och ut ur Storbritannien kommer att försenas kraftigt.

Ruttna grönsaker

Detta kommer att leda till brist på mat och mediciner i Storbritannien. Framförallt riskerar diabetiker som är beroende av insulin att drabbas. När det gäller livsmedel är det främst färskvaror som påverkas. Grönsaker från exempelvis Spanien riskerar att ruttna innan de kommit fram till butikerna.

Regeringsrapporten varnar också för bränslebrist i landet. Vilket innebär att det kan bli problem med transporterna även inom landet.

Kaoset kommer att pågår i minst tre månader men kan fortsätta mycket längre. Lägg därtill att regeringen förutspår stor social oro med omfattande protester och demonstrationerna på gatorna.
I mina öron låter detta som något som varje regering borde vilja undvika till varje pris.

Men inte Boris Johnson och gänget runt honom. Tvärtom.
Johnson upprepar med en dåres envishet att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober oavsett konsekvenserna. Han är till och med beredd att försöka runda parlamentet och vägra avgå efter en misstroendeförklaring om så krävs.

Dödslängtan?

Drivs Boris Johnson av någon slags dödslängtan?

Svaret är givetvis nej.

Johnson vill visa sina egna väljare att han gör allt för att få till brexit. Det är hans chans att överleva som premiärminister efter ett nyval.

Vad Johnson också vill skapa är en känsla hos övriga europeiska ledare att Storbritannien verkligen är beredda att lämna utan ett avtal oavsett vad kostnaden blir. Det ska, hoppas Johnson, få ledarna att ändra sig och gå med på att förhandla fram ett nytt avtal med Storbritannien.

Johnsons kalkyl bygger på att EU kommer att ändra sig om han spelar tillräckligt högt och tufft i detta chicken race.

Problemet är att medan Johnson har en massa kritiker på hemmaplan som hela tiden underminerar hans taktik så verkar EU stå ovanligt enade vid sin ståndpunkt att det inte blir något nytt avtal. Det framförhandlade uppgörelsen gäller.

Hård gräns på Nordirland

Det finns ingen lösning där Nordirland slipper en hård gräns med mindre än att Storbritannien stannar kvar i EU:s tullunion. Något som Boris anser bakbinder landet.

Denna vecka ska Europas Trumpkopia träffa både Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron. De kommer att säga samma sak till honom som de gjorde till hans företrädare Theresa May. Och medan det här spelet pågår tickar klockan på. Det är bara drygt två månader kvar innan deadline går ut. Om inte britterna godkänner avtalet med EU före den 31 oktober kraschar de ut utan ett avtal.

Detta kan undvikas om EU ger britterna mer tid. Men Bryssel kommer bara att förlänga deadline om britterna ber om det och har ett bra skäl till varför, som exempelvis ett nyval eller en ny folkomröstning.

Sannolikt är det där någonstans vi landar.

”Rule Britannia”

Majoriteten i det brittiska parlamentet är emot att landet lämnar utan ett avtal. De kommer att göra allt för att försöka sätta stopp för Johnsons självdestruktiva plan att krascha ut ur unionen med någon slags förhoppning att landet efter kaos och år av minskad tillväxt på något sätt ska blomstra och återvinna sin forna stormaktsstatus. Drömmen om "Rule Britannia" är svår att ta död på i detta nationalistiska tidevarv.

Britterna röstade med tämligen liten marginal för att lämna EU, 52 procent mot 48. Vad britterna definitivt inte röstade för var att lämna utan ett avtal. Tvärtom talade Johnson, som då var lämnasidans vallok, om hur otroligt enkelt det skulle bli att få till ett bra avtal med EU.

En lögn som föll platt till marken i samma ögonblick som valresultatet tillkännagavs och segare Johnson gjorde sig själv osynlig i stället för att ställa sig på barrikaderna och jubla. Han förstod redan då vilken rävsax han satt landet i.

Det finns två rimliga sätt att lösa den extremt olyckliga och komplicerade situation som Storbritannien hamnat i.

Hoppa från klippkanten

Antingen håller man en ny folkomröstning där väljarna kan ta ställning till att lämna med EU:s avtal, utan ett avtal eller inte lämna alls. I motsats till juni 2016 så finns det nu ett klart och tydligt facit om på vilka villkor britterna lämnar. 2016 var det ingen som visste.

Alternativet är att hålla ett nyval. Boris Johnson är inte vald av det brittiska folket. Han är en premiärminister utsedd av det konservativa partiets medlemmar. Ska han torpedera landet borde Johnson åtminstone först ha en folkmajoritet bakom sig.

Ett inte fullt lika rimligt alternativ är att hoppa från klippkanten den 31 oktober, ta med sig alla invånare i fallet och hoppas på det bästa.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen