Busch Thor blir alltmer desperat

Ebba Busch Thor verkar desperat.

De dåliga opinionssiffrorna tynger henne och utspelen blir allt vildare.

KD-ledaren är intervjuad av tidningen Dagen och där svarar hon så här på frågan om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti:

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier.

Men för bara några dagar sedan sade Anna Kinberg Batra (M) i en intervju i SVT att SD är ett rasistiskt parti. Ytterligare ett parti i Alliansen anser också det.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, säger att det är ett parti ”som utan tvekan har ena foten kvar i den rasistiska myllan”. Centerns Annie Lööf går mer på Busch Thors linje och säger att SD har rasistiska rötter.
Storbråk i Alliansen alltså? Jo, men det är inte det som är det mest spektakulära utan den desperation som Ebba Busch Thors uttalande andas.
Det går dåligt för Kristdemokraterna. Partiledarbytet i april förra året har inte lett till något lyft. Enligt Afonbladet/Inizio uppgick stödet i augusti till 3,8 procent av väljarkåren. I Novus har KD legat under den avgörande fyraprocentsspärren för att komma in i riksdagen i samtliga mätningar som gjorts i år.

Den senaste stora mätningen från Statistiska centralbyrån gjordes i maj i år och i den noterades stödet till rekordlåga 2,8 procent. Mest, 0,4 procent, hade KD tappat till SD. Det näst största väljarflödet, 0,3 procent, gick till Moderaterna. Det enda parti som Kristdemokraterna tar ifrån är Miljöpartiet. Men flödet är det minsta tänkbara, 0,1 procent.

Det är begripligt att Ebba Busch Thor får frossa av siffrorna. Det är också begripligt att hon vill vässa högerprofilen eftersom det är dit hennes väljare går. Men det får finnas gränser för desperationen.

I Almedalen hävdade hon att Sverige är inne i en djup värderingskris. Året innan ville hon damma av begreppet landsförrädare, hemvändande IS-krigare skulle kunna dömas till livstid och JAS-plan skickas till Syrien.

Mitt under den värsta flyktingkrisen för ett år sedan föreslog hon särskilda flyktingläger där flyktingarna skulle snabbsorteras i två grupper. Dem som sannolikt hade flyktingskäl och dem som inte hade det. Där skulle man också söka asyl och sedan skickas vidare.
I intervjun i Dagen säger Ebba Busch Thor också att en framtida Alliansregering kan regera med passivt stöd från Sverigedemokraterna. Det har lyfts fram som ett uppseendeväckande uttalande.

Det är det inte. Under sin andra mandatperiod gjorde regeringen Reinfeldt precis det. Ibland hände det dock att SD röstade med de rödgröna och då förlorade regeringen omröstningarna.

Passivt stöd från SD betyder att man inte gör upp med dem. Men att regeringen hankar sig fram genom att SD röstar på regeringens politik i de flesta frågor.