Irans opposition vädrar morgonluft

Irans president lämnar ett stort maktvakuum efter sig.

Han sågs allmänt som efterträdare till den som verkligen styr, den åldrige religiösa ledaren Ali Khamenei.

Raisis död kan slå åt två håll. Det kan ge ett ännu hårdare förtryck eller öppna upp för oppositionen. Men också påverka omvärlden.

På sociala medier firades den iranske presidentens död redan i går kväll innan man ens visste om Raisi var död eller inte.

Han sågs som en avgörande pusselbit i den iranska regimens förtryckarapparat. Nu vädrar de oppositionella morgonluft.

Eftersom landets islamiska regim står inför ett generationsskfite hoppas de som vill se en förändring att Raisis död ska öppna upp för ett nytt Iran.

Kanske kan dödsfallet göra att protesterna i landet drar igång på nytt.

För regimen kom dödsfallet mycket olägligt i en turbulent tid. Iran har en framträdande roll när det gäller kriget i Gaza och stödet till Hamas. Främst genom sina proxystyrkor Hizbollah i södra Libanon och Hutirebellerna i Jemen.

Regimen försökte stämma i bäcken redan i går kväll genom att säga att alla kan ta det lugnt. Ingenting kommer att förändras. Regimen är stabil.

Det finns också en väldigt tydlig ordning som säger att det är vicepresidenten som ska ta över. Efter 50 dagar ska det hållas ett nytt presidentval. I praktiken är det dock de iranska ledarskapet som bestämmer vem som tar över.

Samtidigt finns det mycket som sker dolt bakom kulisserna. När viktiga maktspelare försvinner i en diktatur blir det alltid en viss instabilitet.

Raisi betraktades allmän som en av favoriterna till att efterträda den 85-årige och cancersjuka högste ledaren Ali Khamenei. Nu blir det någon annan som får ta över.

En som nämns är Khameneis egen son. Risken är att regimens legitimitet ytterligare ifrågasätts hos vanliga iraner om ledarskapet blir någon form av dynasti.

De senaste åren har varit inrikespolitiskt turbulenta i Iran. En våg av omfattande folkliga protester har sköljt över landet mot kravet att kvinnor ska bära slöja.

Utlösande faktor var när flera unga kvinnor som greps av polisen för att de inte bar slöjan på rätt sätt misshandlades så svårt att de avled.

Regimen slog ner protesterna stenhårt men under ytan så bubblar hela tiden det folkliga missnöjet med diktaturen och det religiösa förtrycket. Protesterna mot slöjförbudet är bara symtom på ett djupt missnöje med regimen.

Även för omvärlden är det viktigt vem som styr i Iran. Nyligen attackerade Israel och Iran varandra direkt för första gången. Båda sidor valde att backa framme vid avgrunden men i ett läge när regimen i Iran vacklar vet man inte vad som händer. Olika maktspelare kan känna ett behovs av att visa sig tuffa och starka.

Vi har också sett hur Iran alltmer blivit del av en anti-västlig allians där även Kina och Ryssland ingår. 

Därför är det inte förvånande att USA:s president Biden redan i går kväll meddelade att han följer situationen mycket noga.

Mest troligt är dock att Raisis död inte får några dramatiska följder på kort sikt. Regimen har ett starkt grepp om makten och har inga problem att hitta ersättare till de döda ledarna även om det kan skapa viss oro.

Men en fråga som oroar världen är Irans planer på att skaffa sig kärnvapen. Vissa bedömare hävdar att Iran redan inom några månader skulle kunna utveckla kärnvapen. Om landets väljer att göra det skulle det ha allvarliga följder för maktbalansen i Mellanöstern.

Direkt efter olyckan fanns det spekulationer i sociala medier bland iranier i utlandet att helikopterolyckan skulle ha varit resultat av något slags sabotage. Det mesta tyder dock på att det verkligen handlade om en olycka. Vädret var mycket dåligt med regn och dimma och terrängen bergig.

Världen väntar nu med spänning på att se vad som händer i Iran.

Helikoptern ska ha tvingats göra en hård nödlandning på grund av tät dimma.