Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Alla har rätt att välja vårdcentral - om du inte är anställd på Scandlines

I Sverige har alla rätt att välja vårdcentral.

Det finns inga som helst krav på att man måste gå till ett specifikt ställe för att bli sjukskriven.

Rederiet Scandlines accepterar inte en grundläggande rättighet. Nämligen den att alla patienter har rätt att välja primärvård, det vill säga den vårdcentral eller läkarmottagning han eller hon vill höra till. På byråkratiska kallas det ”det fria vårdvalet”

Tänkt dig att du blir kraftigt förkyld eller får en släng av influensan. Det första du tänker på då är kanske inte att gå till företagshälsovården. Utan du ringer din vårdcentral om du tror att du behöver träffa en läkare eller få ett läkarintyg.

Men enligt den läkare i Helsingborg som slår larm om det som hon uppfattar som missförhållanden fungerar det inte så för de anställda på Scandlines, som har färjetrafik till Danmark och Tyskland.

Om de blir sjuka måste de vända sig till det företag som rederiet anlitar för sin företagshälsovård. Där krävs, enligt läkaren och anställda, minst 39 graders feber för att bli sjukskriven. Och ryggskott ger ingen sjukskrivning, inte ens för den som gör tunga lyft i jobbet.

Normalt krävs läkarintyg efter sju dagar, men det kan variera kraftigt. Efter 14 dagar, då företaget inte längre betalar sjuklön, krävs definitivt ett läkarintyg. Annars betalar inte Försäkringskassan ut sjukpenning.

Centralt i den processen är att det är doktorn som sjukskriver. Inte patienten, inte arbetsgivaren utan den medicinskt utbildade. Det vill säga läkaren i ett självständigt beslut med patientens bästa i fokus.

Att han, eller hon, skulle kräva minst 39 graders feber för att skriva under läkarintyget förefaller rent kontraproduktivt. Det jobb man utför med så pass hög feber är sannolikt inte av allra högsta kvalitet. Vid fysiskt ansträngande jobb kan det rentav vara farligt att jobba med hög feber i kroppen.

Däremot har arbetsgivaren eller Försäkringskassan i många fall rätt att begära en second opinion av en annan läkare än den som först sjukskrev patienten. Det är inte konstigt, det är trots allt de som betalar sjuklönen eller sjukpenningen.

Följ ämnen i artikeln