Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Partiernas fiende nr 1

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige-demokraterna hoppas på kyrkovalet

Högerextrema sverigedemokraterna storsatsar i kyrkovalet på söndag.

Partiet hoppas på 4 procent av rösterna.

Blotta tanken ger de andra partierna skrämselhicka.

kraftmätning Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson sitter i kyrkofullmäktige i Sölvesborg. Kyrkovalet har utvecklat sig till en kraftmätning mellan de vanliga partierna och främlingsfientliga sd.

Jimmie Åkesson är ordförande i främlingsfientliga sverigedemokraterna. Hans mål är att partiet tar sig in i riksdagen i valet nästa år.

Ett viktigt verktyg är kyrkovalet på söndag. Det tilldrar sig normalt inte någon större uppmärksamhet, men har nu utvecklats till en kraftmätning mellan de vanliga partierna och sverigedemokraterna.

Persson i telefon

I går ringde Göran Persson upp 7 500 socialdemokrater och uppmanade dem i ett förinspelat meddelande att rösta i kyrkovalet på söndag. Tanken är att ett högt valdeltagande minskar sverigedemokraternas chanser att göra ett bra val.

Men sverigedemokraterna är målmedvetna. De svarade med att via telefon, e-post och vanlig post kontakta 10000 av sina medlemmar. Uppmaningen var densamma som Perssons - gå och rösta. Samma budskap dominerar partiets hemsida.

Jimmie Åkesson hoppas att sverigedemokraterna får fyra procent av rösterna i kyrkovalet. Det skulle i så fall bli partiets bästa val någonsin. I förra kyrkovalet fick partiet 0,8 procent och två ledamöter i kyrkomötet. I riksdagsvalet 2002 var resultatet 1,4 procent.

Fyra procent i ett rikstäckande val vore en pr-succé för sverigedemokraterna. Den interna självkänslan skulle växa. Och en röst på sverigedemokraterna skulle inte längre vara synonymt med en bortkastad röst.

I kyrkovalet kandiderar totalt 300 sverigedemokrater. De vill att kyrkan ska slå vakt om kärnfamiljen. Och lägga ner påskupproret, kyrkans kampanj för flyktingamnesti.

Tomt på kanten

Att de traditionella partierna lägger så stor vikt vid att motarbeta sverigedemokraterna har flera förklaringar. Moderaternas marsch mot det politiska mittfältet ger utrymme på högerkanten. Det kan gynna sverigedemokraterna, eller något annat parti.

I valet i Norge i måndags fick högerpopulistiska och främlingsfientliga framstegspartiet 22,1 procent och blev näst största parti. Varför skulle Sverige vara helt annorlunda?

5,8 miljoner får rösta på söndag

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln