Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Vänsterextremist får sänkt straff

Publicerad 2014-07-08

Vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren knivhögg en nazist i ryggen vid upploppet i Kärrtorp och dömdes för försök till dråp.

Han överklagade domen på sex och ett halvt års fängelse.

Svea hovrätt sänkte i dag straffet med ett år.

Joel Bjurströmer Almgren, 35, hävdade att han agerat i nödvärn, att han hade rätt att tillgripa våld för att försvara sig själv.

Han hade kniv på sig eftersom han blivit påhoppad tidigare och lever under hot.

Vid den förra förhandlingen i tingsrätten undrade domaren varför just den målsägande 28-åringen blev stucken i ryggen. Bjurströmer Almgren svarade:

– Jag gick mot den samling av människor där jag sett den knivbeväpnade nazisten, det var kaosartat och jag stack två gånger, här mot axeln, sa han och visade på sig själv.

Bland åklagarens bevis fanns bland annat filmer som visade attacken.

Tingsrätten kom fram till att det inte varit någon nödvärnssituation utan skrev i domen:

"Det har inte varit fråga om ett utan två hugg som utdelats bakifrån mot en person som inte haft någon som helst möjlighet att värja sig mot angreppet".

"Enligt tingsrätten måste det för alla stå klart att det är uppenbart oförsvarligt att hugga en obeväpnad person med kniv i ryggen."

Svea hovrätt har samma uppfattning och anser att han haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till att beröva den angripne livet, att han varit likgiltig inför risken att knivhuggen kunde vara dödliga. 

I domen framhålls:

Strax innan knivhuggen utdelades drog sig Joel Bjurströmer Almgren bakåt och lämnade ifrån sig sin flagga. Därefter gick han på nytt fram emot SMR-gruppen med kniven i beredskap i sin hand. Detta talar för att hans agerande inte var helt oöverlagt eller affektstyrt. En stund efter det att Joel Bjurströmer Almgren utdelade knivhuggen försökte han också på nytt angripa den blödande målsäganden N. N ( namnet) med åtminstone en flaggpinne.

Gärningen bedöms som försök till dråp. Däremot anser hovrätten att straffvärdet inte är så högt som tingsrätten bedömde det. Fängelsestraffet sänks därför med ett år till fem år och sex månader.

Tidigare har hovrätten fastställt tingsrättens dom mot de nazister som ledde upploppet.

Emil Hagberg dömdes till åtta månader och de två övriga ledarna, Peter Jusztin och Joakim Blixt-Eriksson, dömdes till sex månader.