Majoritet vill rusta militärt mot Ryssland

Publicerad 2013-10-10

I går kom de första åtta - av fjorton - stridsvagnar som ska ställas i ett förråd på Gotland. En majoritet vill nu utöka militariseringen betydligt mer än så.

14 stridsvagnar ställs på Gotland för att öka det svenska militära skyddet.

Men flera riksdagspartier vill rusta ännu mer mot Ryssland.

– Det duger inte att bara kunna försvara sig i en vecka, vi måste klara oss bättre än så, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.

På onsdagsmorgonen rullade de första åtta stridsvagnarna in i Visby hamn. Sex till kommer snart, och tillsammans ska de fjorton militära fordonen parkeras i ett nybyggt förråd för att finnas tillgängliga om Sverige skulle behöva försvara Gotland.

Det är den första upprustningen ön sett på många år efter att en gång i tiden ha varit plats för både kustartilleri, luftvärn och markartilleri.

Vid en rundringning till samtliga riksdagspartier blir anledningen uppenbar:

Man vill bemöta Rysslands militära upprustning.

– Jag oroar mig för den snabba upprustning som sker där, med de incidenter vi sett under året. Under alla förhållanden är det en dum sak att lämna den mest militärt strategiska delen i landet tom, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet.

Ryssland övar

Incidenterna är bland annat Rysslands militära övning i juli, med 160 000 man, som beskrivs som den största sedan 1960-talet. Ytterligare en övning är planerad till november, ungefär samtidigt som Nato genomför sin övning Steadfast Jazz.

Ryska försvarsdepartementet har kallat det hela för ett sätt att ”kontrollera beredskapen”, men många riksdagspartier tolkar signalen som en kapprustning.

Folkpartiet vill gå så långt som att återmilitarisera Gotland med stridsförband, ett markbaserat luftvärn och i förlängningen tillföra kustrobotar. Man är också för ett medlemskap i militärorganisationen Nato.

Andra partier går inte lika långt, men majoriteten är för en ökad militarisering av Gotland.

– Vi har sagt att vi vill ha en stridsgrupp, hur en sådan ska formeras är upp till Försvarsmakten att bestämma. Men vi vill markera med en starkare militärförmåga på Gotland då det har skett omvärldsförändningar, säger Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Konflikt om baltstat

Även om det är Ryssland som är anledningen till varför en ökad militarisering skulle ske är flera av de talespersoner Aftonbladet talat med eniga om att någon attack mot Sverige inte är förestående.

– Vi ser inte att något hot mot Sverige, men däremot kan det bli en konflikt om ett baltiskt land, och därför måste vi ha ett välfungerande försvar som räcker längre än en vecka som överbefälhavaren tidigare berättat, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.

De 14 stridsvagnarna som placeras på Gotland är resultatet av ett beslut taget i riksdagen sommaren 2009, ungefär ett år efter att fullskaligt krig hotade att bryta ut mellan Georgien och Ryssland om autonoma området Sydossetien.

När riksdagen tar nästa beslut om riktlinjer för hur försvaret ska utvecklas de kommande fem åren är det kanske inte lika givet att göra som tidigare år och krympa försvaret.

– Vi är öppna för att det kan behövas insatser för att markera närvaron på Gotland tydligare, säger Staffan Danielsson, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

V och MP emot

Sverigedemokraterna har i sin budget en post för en halv brigad på Gotland, uppger försvarspolitiske talespersonen Mikael Jansson.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Cecilia Widegren säger att Sverige i dag har ett ”användbart tillgängligt försvar”, och att myndigheten inte har bett om högre militär närvaro.

– De har inte lämnat ett sådant förslag och vi har idag att följa de som jobbar med frågorna dagligdags, säger hon.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiets talespersoner säger att det inte finns någon militär hotbild mot Sverige.

– Försvarsmakten har inte bett om något stridsförband på Gotland, då tycker vi att det är helt absurt att exempelvis Socialdemokraterna föreslår det, säger Peter Rådberg från Miljöpartiet.

Säkerhetsproblem består snarare i hotbilder i vårt samhälle, att en attack som den Anders Behring Breivik genomförde i Norge inträffar, säger Rådberg.

Vänsterpartiets Torbjörn Björlund pratar också om att ”hantera kriser i civilsamhället”.

– Att ställa stridsvagnar i ett förråd på Gotland känns verklighetsfrånvänt. Vi vill utöka hemvärnet i stället för en militär närvaro på Gotland.