Rättslös när du förstorar brösten

Publicerad 2012-12-18

I dag är kvinnor som plastikopererar sig och gör skönhetsingrepp rättslösa. "Klinikerna vill bara tjäna pengar. De skiter i resten och bryr sig inte om resultatet eller hur vi mår", säger Alexandra Karlsson, 25, med dottern Juni 1,5 år. Hennes PIP-implantat har spruckit och läcker och hon har flera silikonknölar. Men hon har inte råd att byta ut bröstimplantaten, eftersom det kostar henne närmare 20 000 kronor.

Planerar du att plastikoperera dig?

I dag är du rättslös när du gör skönhetsingrepp i kroppen.

– Det finns patientsäkerhetsrisker. I princip kan vem om helst utföra estetiska behandlingar, även skönhetsingrepp av kirurgisk art. säger juristen Tesi Aschan på Socialstyrelsen.

Men snart väntar hårdare tag för Sveriges skönhetskliniker.

Till skillnad från de flesta andra EU-länder har skönhetsopererade i Sverige i dag ett oacceptabelt dåligt rättsskydd, enligt Socialstyrelsens utredare Karin Lindell som granskat skönhetsbranschen. Hon liknar den vid Vilda Västern.

Sverige är ett av få länder i Europa där vem som helst kan öppna skönhetssalong och exempelvis ge injektioner med nervgiftet Botox.

”Vem som helst kan genomföra”

Det rör sig om estetiska behandlingar i kosmetiskt syfte utan medicinska skäl - som bröstförstoringar, fettsugning, injektioner, laserbehandlingar.

– Eftersom området är oreglerat kan i princip vem som helst utföra estetiska behandlingar, även skönhetsingrepp av kirurgisk art. Det finns patientsäkerhetsrisker och ingen tillsynsmyndighet som har särskilt ansvar för det här området, säger juristen Tesi Aschan på Socialstyrelsen.

Aftonbladet har flera gånger granskat PIP-implantaten som förbjöds 2010 sedan det upptäckts att de innehåller frätande industrisilikon. 40 000 kvinnor världen över - varav 4  082 i Sverige - bär PIP.

I Frankrike erbjuds kvinnorna operera ut dem gratis i den offentliga sjukvården. Men i Sverige är kvinnorna i praktiken rättslösa.

Här riskerar skönhetsopererade att få bära hela ansvaret själv om något går snett.

För när du ligger nedsövd på operationsbordet för att bli skönhetsopererad – så är du inte patient. Utan konsument.

Trots att du riskerar att skadas.

Och det är inte sjukvård du har köpt – utan en tjänst.

– Som konsument måste man försäkra sig om att utföraren har lämplig kompetens, försäkringar och se till att informera sig, säger Tesi Aschan.

Vill reglera branschen

Konsumentverket har viss tillsyn över dessa tjänster, men inte över själva behandlingsmetoderna.  Vid skada får du stämma klinikerna civilrättsligt eller polisanmäla för misshandel eller vållande till kroppsskada.

Nu vill Socialstyrelsen reglera hela skönhetsbranschen för att öka patientsäkerheten och beräknar kunna lämna ett förslag på ny lagstiftningen till regeringen nästa år.

Enligt utredarens förslag ska Socialstyrelsen kunna kräva att den som utför skönhetsingrepp är läkare med specialistkompetens för den aktuella behandlingen. Personalen ska jämställas med hälso- och sjukvårdspersonal oavsett formell utbildning och därmed få samma ansvar och skyldigheter.

Efterlysning: Har du råkat illa ut vid en plastikoperation eller annat skönhetsingrepp? Eller blev resultatet inte som du önskade? Hör av dig till Aftonbladets medicinreporter Mary Mårtensson!

Har du råkat illa ut vid en
skönhetsoperation?