Saltlakritsen räddad efter beslut i EU

Publicerad 2012-10-12

Lördagsgodiset är räddat - även för lakritsälskaren.

Efter en lång process godkände nyligen EU användandet av ammoniumklorid, eller salmiak, i livsmedel och godis.

– Det är väldigt glädjande, säger Marie Söderqvist, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen

EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, har under en lång tid riskvärderat mer än 2 500 olika aromämnen. Bland dessa ämnen fanns ammoniumklorid, eller salmiak, som används i saltlakrits för att ge den salta lakritssmaken. I våras kom det upp ett förslag på EU-nivå att kraftigt begränsa användningen av ammoniumklorid.

Förbud

– Man ville begränsa innehållet till tre gram per kilo vilket hade inneburit att i princip alla populära lakritssorter som till exempel turkisk peppar, salta sillar och djungelvrål hade förbjudits, säger Marie Söderqvist, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

I de populäraste sorterna ligger snittmängden salmiak på omkring 70 gram per kilo. En begränsning till tre gram per kilo skulle i princip ha betytt ett förbud för saltlakrits. Det skulle också drabba flera svenska godistillverkare mycket hårt.

Paralleller till snusdebatten

Att äta saltlakrits är en nordeuropeisk företeelse. Utanför Skandinavien, Holland och Tyskland går en tydlig saltlakritsgräns. Marie Söderqvist berättar om svårigheterna med att lobba för lakritsens överlevnad. Hon drar paralleller till snusdebatten inom EU.

– Äter man för mycket saltlakrits kan det vara skadligt, vilket EU tagit fasta på. Men vi äter ju relativt små mängder i Sverige, ungefär ett kilo saltlakrits per person och år. Men sydeuropéer förstår varken lakrits eller snus. Att förklara lakrits eller snus för någon som tycker att det är äckligt är väldigt svårt. Vi hade tur att en av dem som var med och fattade beslut inom EU-kommissionen är finska, säger hon.

"Angenäm salt karaktär"

Och de svenska och nordiska argumenten för saltlakrits vann gehör när Sirkku Heinimaa, ansvarig i EU-kommissionen, och hennes kollegor skulle fatta beslut.

I förra veckan publicerades Aromlistan med mer än 2 500 aromämnen. Där står det att ”ammoniumklorid får tillföras godis i de mängder som behövs – för att ge lakrits en fortsatt angenäm salt karaktär”.