Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Tre procent med hemtjänst fullt vaccinerade i Stockholm

Hälsoborgarrådet: Man har gjort olika bedömningar

Uppdaterad 2021-02-26 | Publicerad 2021-02-25

Region Stockholm meddelade att vaccineringen av de med hemtjänst skulle börja 12 januari.

Nu har 3 procent av de med hemtjänst fått sina två doser och 11 procent den första – vilket ger Stockholm en bottennotering bland regionerna.

Tre regioner i Sverige ligger efter att vaccinera dem som har hemtjänst, en grupp som prioriterats i vaccinationsplanen på grund av den ökade risken för allvarlig sjukdom vid covid-19.

Det är Västerbotten, Skåne och Stockholm som ligger under 10 procents täckning när det kommer till två doser.

Sämst är Stockholm där endast 3 procent fått två doser. En mycket lägre täckning än riket i stort där siffran är 21 procent. Bäst har Region Gotland lyckats – där har 50 procent vaccinerats med dubbla doser.

I Stockholm har 11 procent fått en dos. I riket är den siffran 45 procent och två regioner har redan gett 77 procent av dem som har hemtjänst en första dos covidvaccin: Gotland och Halland. Allra bäst är Värmland som gett 78 procent den första dosen.

Ett medvetet val

Aftonbladet sökte under torsdagseftermiddagen Magnus Thyberg som är ansvarig för samordningen av vaccinationen i Stockholm. Via en presskontakt meddelas att han kan svara på frågor kring den låga täckningen först på fredagen.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att det är ett medvetet val eftersom Stockholm valt att satsa på att vaccinera vårdpersonal i större utsträckning än andra regioner.

– Man har gjort olika bedömningar, säger hon.

Vaccinet fördelas till regionerna utifrån storleken på den äldre befolkningen, vilket påverkat Stockholms strategi.

– Vi har en mindre andel äldre befolkning än andra regioner, men samtidigt mer vårdpersonal här, säger hon.

Magnus Thyberg har tidigare sagt att regionen nu är klara med särskilda boenden och att det är dags för hemtjänsten.

– Nu fokuserar vi på hemtjänsten, men där har vi haft utmaningar med vilket vaccin vi skulle använda och hur det skulle transporteras hem till dem. Sedan mitten av januari har vi haft en del mindre verksamheter där, men från och med i måndags vaccinerar vi fullt ut i denna grupp, säger Thyberg i en intervju med Dagens Samhälle.

Han säger också till tidningen att han inte håller med om att Stockholm är sämst i klassen:

– Nej, jag tycker vi vaccinerar metodiskt och säkert och att vi gör det så fort vi kan. Vi har nu en bred vaccination av alla de som får hemtjänst och hemsjukvård och vi har vaccinerat färdigt på våra särskilda boenden, så vi arbetar på.

Talla Alkurdi, (S), Landstingsråd, Stockholms läns landsting.

Färre äldre i regionen

Talla Alkurdi, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, köper inte Anna Starbrinks förklaring.

– Att det skulle vara ett medvetet val att vaccinera vårdpersonal före de med hemtjänst låter som en efterhandskonstruktion, säger hon.

Enligt henne har Socialdemokraterna lagt fram flera förslag för att underlätta regionens vaccinering av de med hemtjänst.

– Alla regioner har haft med sjukvårdspersonalen i vaccineringen, Region Stockholm är inte den enda som sagt att personalen ska vaccineras, säger Talla Alkurdi.

– Jag tror att man senarelagt vaccineringen av de med hemtjänst för att det är så pass utmanande och i stället hoppats på ett annat vaccin, Astra Zenecas som skulle vara mer lätthanterligt men nu visar sig inte kunna användas på äldre.

 Anna Starbrink, (L), Hälso- och sjukvårdsregionrådet

Det sistnämnda, att regionen lagt sitt hopp på att Astra Zenecas vaccin, bekräftas av Anna Starbrink. Problemet kom när vaccinet visade sig ha för låg evidens för att användas på personer över 65 år.

– Det hade vi inte räknat med, säger hon.

Men beslutet att lägga fokus på vårdpersonalen togs efter långa diskussioner om hur Stockholm skulle klara av att bemanna vården inför den annalkande tredje vågen.

– När man har en så begränsad tillgång till vaccin och bestämmer att vi ska vaccinera vårdpersonalen är det klart att det blir mindre vaccin över till andra grupper. Jag beklagar verkligen att vi har så lite vaccin men tycker det är konstigt att fokus ligger på hur vi fördelar det lilla vaccin vi har i stället för att lägga kraft på att få hit mer, säger Anna Starbrink.