Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tegnell om de nya mutationerna: En kan snart ta över

Smittskyddsläkaren kritisk mot FHM: Reagerar för sent

Uppdaterad 2021-02-25 | Publicerad 2021-02-24

Den brittiska mutationen ökar snabbt och är på väg att ta över i Sverige, enligt Anders Tegnell.

Även de sydafrikanska och brasilianska varianterna har dykt upp på fler platser – bland annat i Sörmland.

– Vi har fem fall i en klustersmitta på en skola med yngre barn, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i regionen.

Bilden av coronaläget i landet är dyster. De senaste veckorna syns en tydlig och stadig ökning av antalet nya sjukdomsfall. Högst smittspridning per invånare har Västerbotten, men ökningen är brantast i Stockholm där de nya fallen ökade med 27 procent mellan veckan sex och sju.

I 19 av 21 regioner gör man nu mer djupgående screeningar för att hitta de nya varianterna. Och mönstret att tydligt: den brittiska varianten – som tros vara betydligt mer smittsam än de ursprungliga – blir allt vanligare.

– Den brittiska varianten har ökat i väldigt snabb takt. Ökningstakten, hur den tar över, går väldigt fort, säger Anders Tegnell under tisdagens pressträff.

Men hur pass utbredd den är skiljer sig.

– Förekomsten av den misstänkta brittiska varianten ser olika ut bland regionerna. Den här varianten kommer med hyfsat stor sannolikhet vara den dominerande inom några veckor, någon månad, säger han.

Anders Tegnell säger att den brittiska mutationen snart kommer att vara dominerande i Sverige.

Klusterutbrott på skola

Den sydafrikanska och brasilianska varianten har också upptäckts i flera regioner, men enligt Tegnell rör det sig hittills om få, enstaka fall i mindre kluster.

I Region Sörmland oroas smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo av en snabb ökning av den brittiska varianten de senaste veckorna. 21 procent av de positiva covidproverna utgörs nu av den.

Regionen har också åtta fall av den brasilianska eller sydafrikanska varianten. Majoriteten av dem kunde kopplas till ett klusterutbrott på en skola.

– Det var fem fall vid en och samma skola. Det var dels sjätteklassare och lärare och vi har också fler sjuka där vi ännu inte fått svar på testerna, säger Signar Mäkitalo.

Ökning bland barn förvånar

Han har reagerat på att det på senare tid har blivit allt vanligare att barn insjuknar i covid-19. Nationellt har hela landet sett en ökning av fall bland barn mellan 13 och 17 år. I Sörmland har man haft utbrott i grundskolan ända ner till lågstadiet.

– Efter jul har jag varit lite förvånad för det har nästan varit fler barn än vuxna som varit sjuka på skolor.

Vad beror det på? Kopplar ni det till den brittiska varianten?

– Det är lätt att se det som en spekulation, men det är omöjligt att veta. Det kan vara så att vuxna haft en lindrigare sjukdom och ändå varit smittade, medan barnen blivit sjukare. Men vi har fått lite myror i huvudet av det här, säger Signar Mäkitalo.

Under tisdagen skärpte regionen sina lokala råd och avråder inför sportlovet för icke nödvändiga resor. Munskydd ska nu bäras i kollektivtrafiken hela tiden – oavsett tid på dygnet.

Fem fall av den sydafrikanska eller brasilianska har upptäckts i en klustersmitta på en skola. Bilden är en genrebild.

”Reagerar på något som redan hänt”

Under onsdagen kommer nya nationella råd att läggas fram, meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff. Men Signar Mäkitalo är kritisk till att myndigheten och regeringen inte reagerat tidigare när det varit tydligt att kurvorna pekar åt helt fel håll.

– Jag hade önskat att man använder sig mer av försiktighetsprincipen. Nu när man redan är uppe i höga tal går man in. Men den ökade smittspridningen startade för två veckor sedan. Det som är problemet är att man reagerar på något som redan har skett men som man hade kunnat vänta sig skulle ske.

Tänker du på sportlovsresandet, att man borde försökt stoppa det?

– Ja, det är ett risktagande man gör för folkhälsans skull. Jag fick nyss en bild från en skidanläggning där en liftvakt uppmanat folk att sitta tätt i liften och menade att risken att smittas när det blåser är liten. Den ekonomiska vinningen tar man ibland för stor hänsyn till, tycker jag.

”Måste hjälpas åt”

Anders Tegnell säger under pressträffen att reserestriktioner inte har lyckats hindra viruset från att sprida sig. Ökningen som syns nu kan inte heller kopplas till sportloven.

Han uppmanar nu alla att följa rekommendationer om att hålla avstånd, undvika platser med trängsel och att hålla sig hemma om man är det minsta krasslig.

– Man vet inte om man är i en våg förrän man är i den. Har vi tur kan vi nu hjälpas åt, och om alla de här åtgärderna faller väl ut kan vi slippa den. Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten är det väldigt stor risk att vi är på väg in i en tredje våg, säger Anders Tegnell.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen