Snowden i direktsändning

Publicerad 2014-03-10

Snowden framträdde i direktsändning.

Visselblåsaren Edward Snowden framträdde för första gången i en direktsändning på måndagskvällen.

Han uppmanade deltagarna på en konferens om nya medier att stoppa den globala massavlyssningen.

Snowden deltog i ett panelsamtal på musik- och filmfestivalen tillika teknikkonferensen South by Southwest Interactive, SXSW, i Austin i Texas, USA.

Det är hans första direktsända framträdande sedan han lämnade USA med tusentals dokument om den amerikanska underrättelsetjänstens övervakning.

Flera amerikanska politiker ville stoppa framträdandet, som skedde på via videolänk från Moskva, där Snowden fått tillfällig asyl.

Bilden var hackig, eftersom huvudpersonen gömde sig bakom sju proxyservrar för att det inte skulle gå att spåra den exakta adress han befann sig på.

Snowdens budskap var att man måste jobba på att ändra lagarna för att skydda medborgarna från övervakning, men också utveckla tekniker som gör det enklare att skydda sitt privatliv.

– Det är ni här i publiken, ni som kan tekniken och kan utveckla säkrare system, som kan stoppa detta, sa Snowden.

Hans uttalande möttes av dånade applåder.

Snowden gav också den amerikanska underrättelsetjänsten ännu en känga och menade att NSA missat viktig information om Bostonbombarna eller "kalsongbombaren" Umar Farouk, genom att lägga resurser på att tråla efter värdelös information som bara kränker vanliga medborgares privatliv.

Edward Snowden fick också frågan om varför han valde att läcka uppgifterna om NSA:s massövervakning.

– Jag ville egentligen inte ändra på staten. Det jag ville göra var att informera medborgarna så att de själva kunde välja om de samtyckte till övervakningen eller inte, sa Snowden.

– Skulle jag göra det igen? Ja. Detta är något vi har rätt att veta om. Jag svor en ed att skydda mitt hemland och alla har rätt att veta att staten ändrat tolkningen av konstitutionen.