Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Horners sista intervju

Publicerad 2014-03-12

Shukria Barakzai.

Afghanska politikern Shukria Barakzai, 42, kan ha varit den sista personen Nils Horner intervjuade.

De träffades i måndags för att diskutera kvinnors rättigheter.

Några timmar senare mördades Nils Horner på öppen gata.

– Jag såg hans namn på teven och förstod ingenting, säger Shukria Barakzai.

De hade stämt träff i Shukrias hem i Kabul, bara några kilometer i från platsen där radiojournalisten Nils Horner, 51, senare mördades.

Klockan två var det sagt, men Shukria Barakzai kom några minuter för sent.

– Han satt i mitt vardagsrum och sa att det var helt okej, för då hann han dricka upp sitt kaffe. Han var ensam och hade bara en liten kamera och en inspelare med sig, säger Shukria.

"Han verkade lugn"

Shukria Barakzai är politiker i Afghanistan. Hon brinner för kvinnors rättigheter och det var om kvinnosituationen och det kommande valet i Afghanistan som intervjun handlade om.

– Allting såg ut att vara bra med honom. Han var mycket professionell och verkade lugn, säger Shukria.

Intervjun gick bra, Nils önskade lycka till inför Shukrias fortsatta politiska karriär och gav sig sedan av. Men inte innan de hann säga ett par sista ord till varandra.

– Jag kommer i håg det sista jag sa till honom. Jag önskade att han någon gång skulle kunna komma till Afghanistan som turist och uppleva det här landet från sin vackraste sida, och inte som reporter mitt i allt elände. Han log och sa att han också hoppades att det skulle bli så, säger Shukria.

"Varför mördades han?"

Dagen efter mördades Nils Horner på öppen gata av ett skott i huvudet. När Shukria fick se hans namn på teven förstod hon ingenting.

– Jag blev jätteledsen och kunde inte tro det. Jag pratade nyss med honom och nu är han död. Skjuten i huvudet på gatan. Varför? Varför mördades han, säger hon.

Enligt Shukria Barakzai har oroligheterna i landet ökat under den sista tiden. Utländska millitära trupper är på väg bort och hon beskriver det politiska läget som "skadat".

Extremt ovanligt

Samtidigt säger hon att det är extremt ovanligt och skrämmande att journalister avrättas på öppen gata i Afghanistan. Hon kan inte förstå hur någon kan ha gjort det.

– Han var ju ensam och hade precis intervjuat mig om kvinnors rättigheter i det här landet. Varför skulle någon vilja mörda honom, säger hon.

Shukria är fortfarande bestört över mordet. Hon beskriver handlingen som skamfull och något som absolut inte representerar hennes land.

– Hela händelsen är jättehemsk. Jag är i djup sorg och mina tankar går till familj och anhöriga, säger hon.