Svenskt par gripet – efter två år på flykt

Publicerad 2013-11-26

Nu är paret häktat av Gävle tingsrätt

”Jag vet inte hur tysk polis hittade dem. Jag vet bara att de greps på Berlin Hauptbahnhof”, säger kammaråklagare Micael Dahlberg.

Det svenska paret hade rest jorden runt när de till slut greps på Berlins centralstation.

Då hade de satt sprätt på en miljon kronor som de lurat till sig via Facebook.

– Det är som Nigeria-brev, fast via Facebook, säger åklagaren Micael Dahlberg.

Paret greps i början av november av tysk polis.

En av de drabbade är Oscar Salazar Aros, 23, som via Facebook blev av med 25 000 kronor från sitt Swedbank-konto för två år sedan:

– En vän till mig skrev på Facebook att hon behövde hjälp att gå in på bankkonot. Det var tidigt på morgonen och jag hade precis vaknat. Jag tog fram dosan och hjälpte min kompis. Efteråt fick jag ett sms från henne att jag inte skulle svara på det som Facebook-profilen skrev till mig. Någon hade hackat hennes Facebook-konto. När jag gick in på mitt konto var pengarna  — 25 000 kronor— borta, berättar Oscar.

Greps i Berlin

En 26-årig svensk man och en jämnårig svensk kvinna som misstänks för Facebook-bedrägerierna greps i början av november på Berlins centralstation av tysk polis. En europeisk arresteringsorder utfärdades för ett år sedan för de båda kumpanerna, som varit misstänka för grovt bedrägeri sedan 2011. I fredags häktades de av Gävle tingsrätt.

– Jag vet inte hur tysk polis hittade dem. Jag vet bara att de greps på Berlin Hauptbahnhof, säger kammaråklagare Micael Dahlberg.

Enligt Dahlberg känner rättsväsendet till hundratals fall av Facebook-bedrägerier som paret kan ligga bakom. Men i det kommande åtalet finns det bara bevisning för att 28 målsäganden har utsatts för parets bedrägerier.

– Facebook-konton har kapats så att andra personer uppfattar att de samtalar med sina vänner. Då säger den så kallade vännen att "jag ska betala räkningar och min bankdosa funkar inte. Om jag skickar koden till dig så kan du väl knappa in den i din bankdosa. Då får du en kod, som du skickar till mig." Då har folk gjort det, och med hjälp av den koden har motpartens konto öppnats, säger Dahlberg och fortsätter:

– Det är som Nigeria-brev. De chansar och kastar ut frågan till många. Det finns konversationer som inte leder till resultat. Då avbryts konversationen.

Misstänkta sedan 2011

Bedragarna har behövt tillgång till de lurades personnummer, men de är lätta att få fram via Skatteverket. Med personnummer och koder har de kunnat ta sig in på 100-tals bankkonton och länsat dem.

Paret greps för några veckor sedan, men har varit misstänkta sedan 2011:

– De har varit runtom i världen, i alla fall i Tyskland, Danmark, Spanien, Grekland, Thailand, Malaysia och Australien. Det har mannen berättat, medan kvinnan inte har sagt något, säger åklagaren.

Enligt Micael Lindberg har de drabbade haft bankkonton i Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB samt några mindre banker.

Den häktade 26-årige mannen är tidigare känd av polisen, och har själv uppgett att han missbrukar kokain, tabletter och alkohol sedan början av 2000-talet. Han dömdes i juni 2007 för grovt bedrägeri, till skyddstillsyn. Efter bara några dagar på ett behandlingshem avvek han och åkte till Australien.

I april 2010 dömdes han till 1 år och tre månaders fängelse, återigen för grovt bedrägeri. Även den gången handlade det om Facebook-bedrägerier, på exakt samma sätt som i det nu aktuella rättsfallet. 26-åringen har själv sagt att han har en stark kriminell identitet med "snabba pengar" som rättesnöre.

Den 26-åriga kvinnliga kumpanen stämdes i februari 2012 för att hon inte betalat hyran för sin lägenhet i Stockholms-trakten.