Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Stambyte - då slog bedragarna till

Publicerad 2013-11-26

Genomförde flyttanmälan och tog lån för hundratusentals kronor

Bostadsområdet på Lidingö i Stockholm genomförde ett omfattande stambyte.

Då vandrade de fräcka bedragna in och flyttanmälde de som bodde där, skriver Metro i dag.

Flera av de som bor i bostadsområdet flyttade tillfälligt ut under stambytet. Då slog bedragarna till och genomgörde en flyttanmälan på flera av dem.

Först när en av dem skulle ansöka om pengar från Försäkringskassan upptäckte han att familjen plötsligt var skriven på en helt annan adress.

– Först tänkte jag att det var någon kompis som skämtade, säger han till Metro.

Tog lån för hundratusentals kronor

Men det var inget skämt. Medan stambytet pågick hade någon flyttanmälat honom och stulit bekräftelsen från lägenheten. Sedan försökte bedragarna ta lån på runt 800 000 kronor i hans namn.

– Det är alltså någon som har skrivit mig på en adress i Rånäs utan att jag vetat om det. Sedan har personen kunnat göra i princip vad som helst i mitt namn, säger han till Metro.

Han fortsätter:

– För varje dag när jag sitter och ringer runt dyker det upp fler lån. Så jag är övertygad om att det inte kommer att sluta här. Dessutom kan det finnas flera i området som ännu inte upptäckte att de står skrivna på en annan adress.

Polisen: Fyra anmälningar - hittills

Polisen har hittills fått in fyra anmälningar om bedrägerier i bostadsområdet. Alla har folkbokförts på nya andresser i samband med stambytet, skriver Metro.

– Att personer skrivs på nya adresser av bedragare förekommer. Men det här är första gången jag hört att det ska ha gjort i samband med ett stambyte. Just nu har vi en ljudfil från ett telefonsamtal som kan vara intressant i det här fallet, säger Per-Arne Ramström vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm, till Metro.

ANNONS