Kommunpolitiker: ”Fullständigt oacceptabelt”

Publicerad 2013-10-02

Kommunpamparna förklarar de alkoholspäckade notorna som ”skånska traditioner".

Men får nu kritik från andra kommunpolitiker.

– Det är bedrövligt, säger Lena Persson (FP), ledamot i Staffanstorps kommunfullmäktige.

I kvällens Uppdrag granskning i SVT avslöjas att Staffanstorps kommunpolitiker drack gammeldansk till frukost och gin och tonic till lunch under besöket på fastighetsmässan i Mipim i Cannes. Samt köpte öl, vin och likör att ha på rummet. Kommunens system är att alla kvitton för representation sickas in och ersätts i stället för att traktamenten betalas ut.

Mässan varar i fyra dagar, men Staffanstorpspolitikerna var borta i åtta. Och under de senaste tre årens Mipimbesök har kostnaden för hotell, mat och spritkantade krognotor landat på 412 000 kronor - som skattebetalarna stått för.

”Onödig kostnad”

Kommunens ende kristdemokrat i fullmäktige, Magnus Lunderquist, la förra året fram en motion om alkoholfri representation.

– Just alkohol är en onödig kostnad, det finns nödvändiga kostnader inom representation. Men just alkoholen är jag emot det är en stor kostnad jämfört med vanlig dryck, säger han till Aftonbladet.

Men förslaget röstades ner.

”Inget ordentligt program”

En annan som reagerat på Uppdrag gransknings kommande program är fullmäktigeledamoten Lena Persson (FP) i Staffanstorp. Hon vänder sig emot uppgiften att Staffanstorpspolitikerna endast arbetat två till tre timmar per dag under mässvistelsen.

– Jag tycker att det är fel att en så stor delegation åker i väg och att man inte har motiverat och haft ett ordentligt program och att de inte har förankrat det med kommunfullmäktige, säger hon till Aftonbladet. 

Lena Persson säger att hon tycker att nätverkande är viktigt men menar att det måste finnas tydliga program över besöken. Hon berättar att hon "i princip" stödde Lunderquists motion om alkoholfri representation.

– Visst kan jag förstå att man vill kunna ta en öl när man har irländare på besök. Men det här är fullständigt oacceptabelt, säger hon.

Även Ralph Friberg som är ledamot i kommunfullmäktige för Staffanstorpspartiet håller med.

– Det är inte bra. Om det är så som det sägs i tidningarna och annat är det tveksamt om det är inom reglerna och så, säger han.

”Skånska traditioner”

I Uppdrag granskning förklarar en av de som var med på resan till Cannes, Torbjörn Lövendahl (S) krognotorna:

– Det är upp till sunt förnuft att hantera det och enligt min uppfattning så är det skånska traditioner och seder som ska gälla.

Ett uttalande som Magnus Lunderquist (KD) tycker är ”beklagligt”.

– Det låter väldigt tokigt. Vi ska måna om samhällets skattemedel och våra medborgare. Vi ska handskas med deras pengar på rätt sätt, att vi använder dem till sjukvård, skola och äldreomsorg i kommunen. De traditionerna borde vara starkare, säger han.