Lyxnotan: 412 000 kr

Publicerad 2013-10-02

Spritfestade för skattepengar på Rivieran ’Det är skånska traditioner som ska gälla’

Gammeldansk till frukost och gin tonic till lunch.

När politikerna i Staffanstorp reser utomlands är det skattebetalarna som står för spritnotorna.

I kväll undersöker SVT:s ”Uppdrag granskning” lyxiga tjänsteresor - som inte gett några konkreta resultat för invånarna.

- Det är skånska traditioner och seder som ska gälla, säger Torbörn ­Lövendahl (S).

Festen började redan på flygplatsen i Kastrup - klockan 9.30 på morgonen den 9 mars i år.

Då beställde de sex männen från Staffanstorps kommun in varsin Carlsberg starköl, gammeldansk och till det en frukosttallrik. Kostnad: 1 575 kronor.

I kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT undersöks kommunens fastighetsbolags resor till fastighetsmässan Mipim i Cannes på franska Rivieran.

Enligt tv-programmet har Staffanstorps kommun besökt mässan i tre år i rad - med i stort sett samma deltagare varje gång: ett par socialdemokrater, ett par tjänstemän och tre moderater.

Åt trerättersmenyer

Sammanlagt har de tre ­senaste årens resor till Cannes kostat skattebetalarna drygt 412 000 kronor - utan lönekostnader inräknade.

I kostnaden är dock luxuösa middagar inräknade.

På restaurang L’escale i Saint Tropez tog delegationen en tre timmar lång lunch. På notan, som kommunen fick stå för, finns tre gin och tonic, sex trerätters­menyer, två vatten, två starköl en flaska rödvin, en flaska vitt vin, sex kaffe och fem avec. Kostnad för skattebetalarna: 4 457 kronor.

Enligt ”Uppdrag granskning” följer Staffanstorps kommun ett system som kallas ”Resa på räkning”. Detta är helt enligt reglerna och går ut på att de anställda skickar in kvitton för sina kostnader i stället för att få traktamente.

Arbete två timmar/dag

Men ett krav är att den utsände verkligen arbetar sex timmar om dagen - annars räknas resan enligt Skatteverket som semester betald av arbetsgivaren.

Enligt kommunalrådet Christian Sonesson (M) har delegationen arbetat i två till tre timmar om dagen.

Trots det förnekar han att Cannes-resan varit att likställa med en semester.

- Det dementerar jag för det är långt ifrån det. Det är otroligt mycket arbetssamtal man har, säger Sonesson i programmet.

”Ger faktiskt effekt”

Men enligt ”Uppdrag granskning” finns det stora brister i kommunens dokumentation kring vad man egentligen gjort i Cannes - och vad kommunen tjänat på sin närvaro.

I programmet uppger kommunalrådet att man fört möten i Cannes med ett bolag, Hemsö, som lett till byggandet och drivandet av en förskola i kommunen. Men när ”Uppdrag granskning” kontaktar bolaget uppger man att investeringsplanerna var inledda långt innan mötet på Rivieran.

- Det är otroligt många på plats och det ger upphov till spontana möten och kreativa idéer på lång sikt, men också på kort sikt ger det faktiskt en effekt, säger Christian Sonesson.

”Sunt förnuft”

Om alkoholförtäringen säger han:

- Jag lägger mig inte i vad folk äter eller dricker där nere utan jag utgår från att det är sunt förnuft som råder och att var och en tar ansvar för sina handlingar.

Torbjörn Lövendahl (S), som också var med på resan till Cannes, röstade tillsammans med andra Mipim-resenärer, nej i kommunfullmäktige till ett förslag om alkoholfri representation på tjänsteresor.

- Det är upp till sunt förnuft att hantera det och enligt min uppfattning så är det skånska traditioner och seder som ska gälla, säger han i programmet.

BÖRJADE RESAN MED SNAPSAR - TILL FRUKOSTEN

Cannes 2013

Taxi Staffanstorp – ­Kastrup flygplats. Kostnad: 1 907 kronor.

Frukost på Kastrup: Fem Carlsberg starköl, 1 juice, fem Gammeldansk, sex frukosttallrikar.

Kostnad: 1 575 kronor.

Flyg Köpenhamn-Nice t/r för samtliga deltagare.

Kostnad: 22 647 kronor + moms.

Hyra för minibuss en vecka.

Kostnad: 9 917 kronor.

Boende lägenheter. Kostnad: 16 600 kronor.

Inträde på Mipim-mässan. Kostnad: 49 565 kronor.

Lördag 9 mars

Sen lunch på restaurang La Mamma. Fyra entrecote, en ankbröst, en biff tartare, sex halvliter starköl, fem kaffe och fem avec.

Kostnad: 1 623 kronor

Bunkring inför veckan på franska Rivieran på livsmedelsbutik: Två flaskor vodka, fyra sexpack Heineken-öl, en flaska likör, fyra flaskor vin, pringles, pistagenötter, Red bull, franska ostar (Morbier, Roquefort, hårdost, brie), lufttorkad skinka, bresaola, prinskorvar, majonnäs, gåslever, kyckling, Mars bar-glassar, juice, yoghurt, chorizokorv.

Kostnad: 1 804 kronor.

Middag på restaurang Le Brulot i Antibes: sex glas champagne, två vatten, tre förrätter (sniglar), sex huvudrätter (tre biff, en ankbröst och två entrecote), två flaskor rödvin, sex citronglass med fyra centiliter vodka i varje, kaffe till alla och sex marc de bourgogne (avec).

Kostnad: 3 777 kronor.

Eftersläckning på Le Latino: Fyra öl, två gin och tonic.

Kostnad: 271 kronor.

Taxi t/r från boendet till Antibes.

Kostnad: 833 kronor.

Söndag 10 mars

Långlunch på L’escale: tre gin och tonic, sex trerättersmenyer, två vatten, två starköl, en flaska rödvin, en flaska vitt vin, sex kaffe och fem avec.

Kostnad: 4 457 kronor.

Middag: Sex trerätters-menyer, två flaskor vin, två vatten, tre gin och tonic, kaffe till alla, avec till alla (marc).

Kostnad: 4 404 kronor.

Pubbesök: Öl, vin, gin och tonic.

Kostnad: 2 777 kronor, varav två tredjedelar är alkohol.

Måndag 11 mars

Pub Byron: Öl Stella Artois, Leffe, Bombay Gin, rödvin, grillad entrecote, Smirnoff Black, glass, grappa, drinkar.

Kostnad: 2 821 kronor.

Fredag 15 mars

Restaurang L’Oursin Bleu i Villefranche-sur-Mer.

Lunch: Sex champagne, sex trerättersmiddagar (icke specificerade förrätter, biff, kalvbräss, oxfilé, samt fransk äppelkaka och tiramisu till -efterrätt), två flaskor vin, starksprit. Kostnad: 6 717 kronor.