Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Dottern: Julia Tymosjenko kan släppas

Uppdaterad 2013-10-18 | Publicerad 2013-10-17

Tymosjenko har suttit fängslad sedan 2011 för ”maktmissbruk” efter att ha besegrats av Viktor Yanukovich i presidentvalet i februari året före.

Fängslade Julia Tymosjenko kommer att släppas fri ur ukrainskt fängelse snart, uppger hennes dotter.

Den förra premiärministern ska ha föreslagit en kompromiss om att lämna landet om EU-samarbetet stärks.

– Det var svårt för henne att ta det här beslutet, men hon har nu bestämt sig och vi väntar på besked från presidenten, säger Yevgenia Tymosjenko till Reuters.

Julia Tymosjenkos dotter Jevgenija menar att hennes mamma kan släppas ur fängelset.

I mitten på november är det tänkt att den ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska få åka till Tyskland för att få vård för sina kroniska ryggproblem. Vid samma tillfälle har hon nu gått med på att be om nåd, bli av med sitt fängelsestraff och stanna i Berlin, uppger dottern Yevgenia Tymosjenko, 33, till nyhetsbyrån Reuters.

Kompromissförslaget kommer delvis från Julia Tymosjenko själv eftersom hon inte vill äventyra Ukrainas kommande beslut om att samarbeta med Europeiska Unionen.

– Hennes beslut baseras framförallt på det faktum att Ukraina går igenom den här historiska tiden när landet ska bestämma sig för, och ta steget mot, att gå med i den europeiska familjen. Det är för att försäkra att gemenskapen inte blockeras eller förhalas på grund av hennes beslut att stanna i landet, säger dottern till Reuters.

Lämna landet för EU-kompromiss

Tymosjenko har suttit fängslad sedan 2011 för ”maktmissbruk” efter att ha besegrats av Viktor Janukovitj i presidentvalet i februari året före. Västerländska regeringar har utövat hårda påtryckningar mot den ukrainska regeringen om att släppa Tymosjenko fri, men inte fått gehör.

Nu har dock Janukovitj indikerat att han kan tänka sig att släppa Tymosjenko om det skulle göra att landet får gå med i EU och kunna sluta ett frihandelsavtal med gemenskapen på det EU-möte han ska delta vid i litauiska Vilnius i november.

Det är därför Julia Tymosjenko föreslår kompromissen nu – lite mer än en månad före EU-mötet.

Den 33-åriga dottern säger att beslutet varit svårt för hennes mor, eftersom det skulle innebära att hon måste sluta med politiken i landet.

Hon har redan förbjudits att kandidera till presidentvalet 2015.

– Det var svårt för henne att ta det här beslutet, men hon har nu bestämt sig och vi väntar på besked från presidenten.

Presidenten skriver under

Hon berättar också att modern lider i fängelset i norra Ukraina, och att ryggbesvären blivit allt värre, något som också bidragit till kompromissbeslutet.

Presidenten Viktor Janukovitj uttalade sig under torsdagen om att han kan tänka sig att gå med på förslaget.

– Ukraina har i dag inte någon lag som skulle tillåta Tymosjenko att åka utomlands för att få vård. Men om parlamentet går med på ett sådant lagförslag skriver jag under, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.