Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Använder Hitlers titel – kan bli störst i valet i Österrike

Uppdaterad 18.30 | Publicerad 16.39

Ytterhögerpartiet FPÖ kan nå en historisk seger i dagens val i Österrike.

Partiet är störst i mätningar med förslag om att ”skydda” barn från dragqueens.

Samtidigt visar en läckt video hur partitoppar går på en begravning där en nazistsång sjungs.

Skandalkantade Frihetspartiet (FPÖ) blir största parti i vallokalsundersökningen i Österrike och ökar med nästan 13 procentenheter jämfört med förra valet 2019. Om det står sig i det slutgiltiga resultatet blir det första gången ytterhögerpartiet är Österrikes största.

Strax efter klockan 18 på söndagen erkände Österrikes förbundskansler Karl Nehammer att hans parti, konservativa ÖVP besegrats. Partiet klarade inte att komma ikapp ytterhögerpartiet FPÖ, sa Nehammer. Det rapporterar Norska tv 2.

– Jag uppnådde inte det mål jag satt upp för mig själv. Det är bittert, säger han enligt Der Standard.

Dagarna innan valet läckte en video till österrikiska Der Standard, från begravningen av Walter Sucher, en tidigare politiker för Frihetspartiet (FPÖ).

I den syns de sörjande stå vid graven i regnet och sjunga om ”das heilige deutsche Reich”, det heliga tyska riket. Bland begravningsgästerna fanns minst tre partitoppar, skriver Der Standard.

Sången som gästerna hörs sjunga hörde till SS standardrepertoar och kallas för naziorganisationens ”lojalitetssång”. Österrike har en lag som förbjuder symboler och aktiviteter som förknippas med SS. Organisationen judiska studentkåren i Österrike har polisanmält två FPÖ-politiker som syns i videon.

Herbert Kickl.

Signalen till de mest radikala

– Sådana människor hör inte hemma i parlamentet utan i domstol, säger judiska studentkårens ordförande Alon Ishay till Der Standard.

Händelsen kritiseras också av partiets politiska motståndare. FPÖ säger i ett uttalande till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är en privatperson som begravts och att FPÖ inte hade något med begravningen att göra. FPÖ säger också att det är ”respektlöst och sjaskigt” att ”politiskt missbruka” begravningen.

FPÖ grundades av före detta nazister 1955. Videon från begravningen är inte den enda sentida kopplingen till nazismen. På FPÖ-ledaren Herbert Kickls valmöten skanderar supportrar ”volkskanzler”, folkkansler, skriver brittiska Guardian. Det är samma titel som nazisterna använde om ledaren Adolf Hitler på 30-talet. Ingen annan politiker i Österrike har använt epitetet sedan dess.

– Det är en målinriktad provokation med två syften: att få folk att prata och skicka tydliga signaler till partiets mest radikala hörn, säger Nina Horaczek, som skrivit en bok om Herbert Kickl, till nyhetsbyrån AFP.

Flera större demonstrationer mot partiet har hållits i Österrike inför valet.

Vill skydda barn från dragqueens

I partiets valmanifest finns förslag som att invandrare ska bli av med medborgarskap om de ”envist vägrar integrera sig” och att införa nödlagar för att avskaffa asylrätten.

Partiet vill också ändra Österrikes grundlag för att landet ska ha bättre skydd mot ”attacker” från EU, Världshälsoorganisationen WHO och FN:s klimatpanel IPCC. Dessutom vill FPÖ ”skydda” barn från dragqueens och ”könsförvirring”, skriver Der Standard.

I vallokalsundersökningen i Österrike som presenterades när vallokalerna stängde klockan 17 blev FPÖ största parti med 29,1 procent. Näst störst i undersökningen är konservativa OVP med 26,2 procent. Socialdemokratiska SPÖ får 20,4. Om resultatet stämmer är det första gången FPÖ blir största parti i Österrike. Det rapporterar österrikiska public service-tv orf.at

Både De gröna och liberala Neos får enligt prognosen drygt 8 procent. FPÖ får 12,9 procentenheter mer än i förra valet, i vallokalsundersökningen. OVP backar med 11,1 procent.

Men även om FPÖ blir störst är det inte säkert att de kan bilda regering. Hittills har inget annat parti sagt att de är villiga att samarbeta med FPÖ för majoritet. Istället finns det som som tyder på att ÖVP, Socialdemokraterna och ett tredje parti kommer att bilda ett regeringssamarbete.

Partiet viftar med österrikiska flaggan efter ledarens tal vid ett kampanjmöte under valrörelsen.