Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tymosjenko förd till ”straffkoloni”

Publicerad 2011-12-30

Julia Tymosjenko har flyttats från Kiev till ett fängelse i östra Charkiv, där hon ska avtjäna sitt sju år långa fängelsestraff.

Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko fördes på fredagen till en "straffkoloni" för att avtjäna det sjuåriga fängelsestraff som hon dömdes till i oktober.

Hon väcktes på natten och bars på en bår till en polistransport – utan att få någon förklaring.

Uppgifterna om Julia Tymosjenkos transport kommer från hennes medarbetare Oleksandr Turchynov. Enligt Turchynov så blev ukrainas förre premiärminister väckt på natten och satt i en bil för transport till ett fängelse i Charkiv. Hon ska inte ha fått någon förklaring. Många ukrainska fängelser är rester av det sovjetiska Gulagsystemet även om anstalterna moderniserats.

– Myndigheterna bryter mot domen som säger att Tymosjenko ska sitta i fängelse, inte i en koloni, säger Turchynov.

”Bekväm minibuss”

Ukrainska myndigheter rapporterar att en "bekväm minibuss" användes vid transporten av Tymosjenko från huvudstaden Kiev till fängelset i östra Charkiv-regionen. Enligt tidningen Ukrainskaja Pravda kan hon inte kan gå och sitter därför i rullstol.

Ansträngt med EU

Julia Tymosjenko dömdes för att ha överträtt sina befogenheter när hon som premiärminister tecknade ett avtal med Ryssland om gasleveranser. Domen har lett till ansträngda relationer med EU, som anser att den är politisk.

Aftonbladet/TT