USA spionerade på 35 världsledare

Publicerad 2013-10-25

Angela Merkel ringde personligen upp Barack Obama och krävde svar på om hennes telefon avlyssnats.

I natt kom nästa bomb: USA ska ha spionerat på ytterligare 34 världsledare.

Nu kräver Tyskland och Frankrike ett möte med den amerikanske presidenten.

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha övervakat 35 av världens ledares telefonsamtal, enligt ett dokument från visselblåsaren Edward Snowden som brittiska The Guardian tagit del av.

Det hemliga dokumentet visar att NSA har uppmuntrat högre tjänstemän vid Vita huset och Pentagon att lägga till telefonnummer till ledande utländska politiker till deras övervakningssystem.

I dokumentet, som är daterat till oktober 2006, står det att en icke namngiven amerikansk tjänsteman har överlämnat 200 telefonnummer, inklusive de 35 världsledarna, på uppdrag av NSA.

Vid den här tiden var George W Bush inne på sin andra mandatperiod, Condoleezza Rice utrikesminister och Donald Rumsfeld försvarsminister.

”Fått klargörande”

De nya telefonnumren ska ha hjälpt underrättelsetjänsten att få tag i ytterligare kontaktuppgifter till personer som kan vara intressanta att övervaka, uppger The Guardian.

Det är ännu oklart vilka ledare som övervakats. Vita huset hade sent i natt ännu inte kommenterat uppgifterna - som kom bara dagen efter att Tyskland anklagat USA för att övervaka förbundskansler Angela Merkels telefon.

Samtidigt som The Guardians avslöjande satt Fredrik Reinfeldt och andra toppolitiker i EU i intensiva möten i Bryssel om NSA:s avlyssning.

Sent i natt uppgav Reinfeldt att Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande nu ska ta ett initiativ till bilaterala samtal med USA. Syftet är att få till överenskommelser om hur man ska hantera information som fås fram genom signalspaning, säger Reinfeldt enligt TT.

Tidigare under dagen kommenterade Fredrik Reinfeldt uppgifterna om att Angela Merkels telefon avlyssnats.

– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare, sa han till TT.

EU-kommissionär Cecilia Malmström kallar uppgifterna "bekymmersamma".

– Vi har fått en hel del klargöranden och vi ska få ytterligare några och jag kommer troligen att träffa min motpart i USA om tio dagar och förhoppningsvis få ytterligare material, säger hon till TT.

”USA tvingas försvara sig”

Varken Reinfeldt eller Malmström vet säkert om de själva blivit avlyssnade eller inte, säger de till TT.

Utrikesminister Carl Bildt har avböjt att kommentera saken.

Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Europa- och Nordamerikaprogram, säger att uppgifterna är en belastning för USA.

– USA tvingas försvara sig, det skadar deras intressen i omvärlden. Det har redan kommit exempel på att de påverkats negativt i olika frågor, säger han.

ANNONS