Experten: Hovrätten kan göra en annan bedömning

Publicerad 2014-01-11

Madeleine Leijonhufvud, straffrättsprofessor.

Straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud tror att hovrätten kan göra en annan bedömning – och döma 27-åringen för våldtäkt.

– Där kanske man tar fasta på vittnet hon träffade när hon sprang därifrån – och det tillstånd hon befann sig i då.

Madeleine Leijonhufvud – som har läst domen från Lunds tingsrätt – vill inte kritiserar tingsrätten, som hon menar bara följer Högsta domstolens förhållningsregler, som de ser ut i dag.

– Som tingsrätten skriver inledningsvis i sina domskäl, så har Högsta domstolen slagit fast att beviskraven ska vara extremt hårda i sexualbrottmål. Det ska, i praktiken, vara uteslutet, att det kan ha gått till på något annat sätt, säger professorn i straffrätt.

– Hur trovärdig hennes berättelse än är, så är det hans, den tilltalades, berättelse som man ska utgå ifrån. Om det inte finns mycket stark bevisning emot.

Tveksam

Hon är dock tveksam till varför tingsrätten inte har lagt större vikt på det vittne som kvinnan träffade på när hon flydde från mannens lägenhet, samma vittne som också larmade polisen.

– Men kanske hovrätten gör det, om det överklagas dit, säger Madeleine Leijonhufvud och drar en parallell till fallet med de så kallade Stureplansprofilerna för sju år sedan.

Där åtalades två män, 21 och 26 år gamla, för våldtäkt på en 19-årig kvinna.

– Tingsrätten ogillade åtalet, men i hovrätten spelade man upp larmsamtalet och då hörde hovrättens ledamöter hur uppriven flickan var och fällde dem för våldtäkt.

I hovrätten dömdes männen till fyra års fängelse för grov våldtäkt.

”Krävs uppsåt”

Att tingsrätten i det här fallet slår fast att kvinnan tvingats till samlag med våld räcker inte.

– Som vår våldtäktsbestämmelse ser ut i dag krävs det även ett uppsåt. I Norge, där man har straffansvar även vid grov oaktsamhet, hade det här resonemanget inte hållit.

Men framför allt tycker hon att fallet i Lund är ännu en bekräftelse på den bild som redan har förmedlats genom hashtaggen #mörkertal, där kvinnor berättar att de blivit våldtagna, men aldrig gjort någon anmälan, och andra tidigare kampanjer.

– En bild av ungas uppfattning om sex, som är helt styrd av porren. Och som verkligen understryker behovet av att vuxenvärlden försöker att förklara vad sex egentligen är, säger Madeleine Leijonhufvud.

– Att älska handlar inte om att bli strypt.