Spänd stämning i Bangkok inför valet i morgon

Publicerad 2014-02-01

Explosioner och skottlossningar har avlöst varandra i Bangkok i dag.

Folk på gatorna har fått kasta sig i skydd och Sveriges Radios korrespondent, Nils Horner, hamnade mitt i skottlossningen.

Nu har mörkret sänkt sig över Bangkok – men oron inför nya attacker och sammandrabbningar är stor.

Valrörelsen har kantats av oroligheter – och under lördagen skadades minst sju personer, varav en amerikansk fotojournalist.

I stadsdelen Lak Si i norra Bangkok utbröt skottlossning, mitt i folkmyllret, och folk skrek av skräck och flydde i panik när kulor, stenar och smällare ven i luften.

Skottlossningen bröt ut när rödskjortorna, som stöder landets sittande premiärminister Yingluck Shinawatra, försökte närma sig en myndighetslokal som blockerats av demonstranterna, som vill stoppa va

let.

Bara meter från Sveriges Radios korrespondent Nils Horner skottskadades två av rödskjortorna.

– En kvinna som stod bara en meter från mig skottskadades i bröstet. Hon togs in med bår till ett närliggande shoppingcenter, rapporterade Nils Horner tidigare i dag.

Fick kasta sig i skydd

Förbipasserande, säkerhetspersonal och journalister fick kasta sig i skydd bakom bilar eller rusa in i affärsgallerian och stanna där under sammandrabbningen, som varade i en timme.

I lokalen, som blockerats med taggtråd och fordon av demonstranterna, förvaras valsedlar inför valet i morgon, söndag.

Utöver skottlossningen har flera explosioner inträffat i staden.

Enligt räddningstjänstpersonal skadades minst sex thailändare, inklusive en reporter på en av Bangkoks tidningar, i dagens sammandrabbningar. En demonstrant ska enligt nyhetsbyrån AFP ha träffats av ett skott i bröstet.

En amerikansk fotojournalist, James Natchwey, träffades av ett skott, som rispade hans ben.

Bett om stöd från soldater

Det är fortfarande osäkert hur det går med söndagens val.

10 000 poliser har beordrats ut på gatorna för att skydda vallokalerna och säkerställa att människor kan rösta.

Regeringen har också bett om stöd från tusentals soldater.

Men det kan ändå bli glest vid valurnorna och risken finns att protester och blockader resulterar i en ytterst svag expeditionsministär, menar Thailandsexperten Anders Engvall.

– Framtiden för Thailands demokrati står på spel, säger han.

Premiärminister Yingluck Shinawatra väntas vinna, men det kan ta åratal att överbrygga den politiska klyftan, anser flera bedömare.