Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Inga militära förband läggs ner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-13

Men regeringen drar ner på materielanslagen

Inga militära förband kommer att läggas ned.

Med en effektiviserng av materielförsörjningen och en uppstramning av ekonomin är obalansen i försvarets ekonomi hanterad.

Det skriver alliansens partiledare på SvD Brännpunkt i dag.

Men socialdemokraterna kallar "ryckigheten" för oseriös.

I stället för hot om nedläggning kan förbandsverksamheten nu glädjas åt mer pengar.

Dagens besked från alliansen innebär att resurserna för förbandsverksamhet och internationella insatser stegvis kommer att öka till en nivå som 2011 är cirka 2,2 miljarder kronor högre än 2006.

Det framgår av alliansens utspel i dagens Svenska Dagbladet.

Jubel i norr

Och enligt TT råder nu "jubel i norr". Jägarbataljonen i Arvidsjaur är ett av de förband som tidigare pekats ut som nedläggningshotat.

Jan Mörtberg, chef för Norrbottens regemente I 19 där jägarbataljonen ingår, gläds åt de borgerliga partiledarnas debattartikel.

– Vi har varit i brygga sen i april och det här är en stor lättnad. Nu kan personalen få ro att fokusera på våra viktiga uppgifter, säger han till TT.

Sparar 520 miljoner

Mörtberg säger också att han är glad över att regeringen pekar på att förutsättningarna för förbandsverksamheten kommer att vara goda.

– En bra förbandsverksamhet är kärnan, menar han.

I dagens artikel framgår att inga förändringar i grundorganisationen ska genomföras. Försvarsanslaget i årets budgetproposition minskar visserligen med 520 miljoner kronor, men det ska ske genom en "effektiviseringen av materielförsörjningen, tillsammans med uppstramningen av ekonomistyrningen".

"Risk för kösystem"

Fram till 2011 räknar regeringen med att materielförsörjningen ska ha minskat med drygt 2,3 miljarder, vilket får till följd att vissa projekt kommer att avbrytas och att andra aldrig kommer till stånd.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) säger till TT att det finns en tendens att allt betraktas som ett kösystem inom materielprojekten i försvaret.

– Om det inte finns tillräckligt med pengar så byggs kön bara på. Vi ville då stänga vissa projekt, det som var rätt när det beställdes är inte samma sak som behövs nu, säger han.

"Svängningarna förödande"

Ordförande i försvarsutskottet, socialdemokraten Anders Karlsson, kommenterar i ett pressmeddelande alliansledarnas debattartikel som "oseriös":

– Ryckigheten i regeringens politik är oseriös. Den förre försvarsministern, Mikael Odenberg, avgick för ett år sedan för den politik som regeringen i dag presenterar. Effekterna av dessa svängningar är förödande för Försvarsmakten, skriver han.

Han efterlyser också en blocköverskridande överenskommelse om Sveriges försvars- och säkerhetspolitik.

– Vi vet inte hur länge det senaste beskedet från regeringen kommer att gälla.