Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Medvedev får så mycket makt som Putin vill”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-07

Fyra Rysslandsexperter om presidentskiftet i Kreml

Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev framträdde tillsammans på valnatten på Röda torget i Moskva.

Putin tackar för sig och Medvedev tar över i Kreml.

I dag svor en okänd jurist från S:t Petersburg presidenteden i Ryssland.

Men vad betyder maktskiftet?

Aftonbladet.se ställde frågan till fyra experter i Sverige och Ryssland.

En regnig valnatt i mars vandrade Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev sida vid sida över Röda torget i Moskva. Tillräckligt många röster hade räknats för att säkert kunna säga att Medvedev segrat i det ryska presidentvalet.

Det var mycket väntat. Den 42-årige juristen från S:t Petersburg gick till val på att fullfölja populäre Putins politik. I dag tog han med pompa och ståt över jobbet på riktigt. Spelar det någon roll?

För samtidigt som Medvedev flyttar in i presidentmaktens Kreml tar Vladimir Putin över som landets premiärminister.

Malcolm Dixelius, journalist och Rysslandskännare.

– Min inställning är att maktskiftet kan få en större effekt än vad många föreställer sig. Medvedev är en modernare person. Han tillhör en generation som är van vid datorer och internet. Han kommer inte från säkerhetsetablissemanget som Vladimir Putin. Man kan nog inte tala om ett generationsskifte, men det är början på det generationsskifte som Ryssland måste genomgå. Ett skifte till människor som inte är formade av Sovjetunionen.

– Man ska inte heller bli ett dugg förvånad om Putin pensioneras tidigare än vad många tror. Personen Putins betydelse har kraftigt överdrivits i väst. Det som gjorde Putin så populär var att han skötte presidentämbetet bättre än sina företrädare. Han gjorde landet mer förutsägbart och folk fick det bättre ekonomiskt.

Vilken roll kommer han att spela som premiärminister?

– I ett maktskifte kan det vara nödvändigt att ha Putin kvar. Det var ju han som säkrade röster åt Medvedev. Men sedan kan det vara så att de som slåss om makten tycker det är besvärligt med två starka maktpersoner.

Vad betyder maktskiftet för relationen till omvärlden?

– Det får en marginell betydelse. Det finns en enorm enighet i ledningen för den politik som Ryssland bedriver. Den går ut på att konfrontera väst, men inte att provocera. Man har blivit kaxigare när det gäller att markera sitt oberoende, så kommer det att fortsätta.

Vad betyder maktskiftet för demokratin?

– Eftersom Medvedev är en genuin jurist på ett annat sätt än Putin så kan det betyda att rättsstatens former stärks. Men han är nog lika ointresserad som Putin av att ändra demokratins yttre former. Den styrda demokratin kommer att fortsätta.

Elisabeth Hedborg, journalist och Rysslandskännare.

– Jag tror inte maktskiftet kommer att märkas alls till en början. Syftet är att man inte ska märka någon skillnad. Medvedev är samma andas barn som Putin.

– Vilken roll Putin kommer att spela som premiärminister är svårt att säga. Enligt konstitutionen är det presidentposten som är starkare. Men sedan är det svårt att veta hur relationen dem emellan kommer att utvecklas. Premiärminister Putin är ju både Medvedevs gode vän samtidigt som han är den starke ledaren. Det är möjligt att han i kraft av sin kolossala auktoritet kan föra över en del av den styrkan till premiärministerposten. Samtidigt får man inte glömma bort att det pågår ett spel bakom kulisserna mellan olika politiska grupperingar.

När det gäller förhållandet till väst tror Elisabeth Hedborg inte på någon större skillnad. När frågan kommer till demokratins utveckling är svaret inte lika självklart.

– Vi vet ju inte vad Medvedev har betytt hittills. En tanke som jag har haft är att han redan har spelat en stor betydelse för den förda politiken i sin roll som jurist. Medvedev har varit med Putin i Kreml sedan 1999. Det finns mycket som talar för att han har haft stor nytta av Medvedevs kunskaper. Det har nog varit lite för mycket tal om vad Putin har betytt för Medvedev och inte vad Medvedev har betytt för Putin.

Andrej Lipskij, chef för ryska tidningen Novaja Gazetas politikredaktion.

– Det som allmänheten först kommer att märka är att Medvedev märks mindre. Han är kortare än Putin, skojar Lipskij.

I Ryssland ser många ingen politisk skillnad mellan Putin och hans efterträdare. Det handlar om nyanser, menar Novaja Gazetas politiske expert.

– Det ligger inte särskilt mycket i talet om att Medvedev är mer liberal och Putin en mer hårdför politiker. Medvedev kommer från i princip samma politiska krets som Putin, men visst är det två olika personer. Medvedev är yngre. Putin tycker inte om datorer, det gör Medvedev. Men jag tror inte att vi väntar några större politiska förändringar den närmaste tiden.

Vilken roll kommer Putin att spela som premiärminister?

– Man kan säga så här att Medvedev kommer att få så mycket makt som Putin vill att han ska få. Men vi får vänta och se. Det kommer att växa fram ett nytt maktcentrum med nya påtryckningsgrupper. Maktryssland är inte en struktur byggd på ideologier, det är en balansgång mellan olika intressegrupper, främst ekonomiska intressegrupper.

Vad betyder maktskiftet för relationen till omvärlden?

– Putins propagandistiska politik om ett starkare Ryssland var mer riktad mot den egna befolkningen och mindre mot omvärlden. Det spelet är man nog färdig med nu. Kanske kommer det att bli en lite mjukare attityd med Medvedev. Men det handlar återigen om nyanser.

Vad betyder maktskiftet för demokratin?

– Det beror på den allmänna utvecklingen i landet. Om priserna stiger, om folk blir missnöjda med den materiella standarden, om konkjunkturen ändras, då kan det ske förändringar.

Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska institutet.

– Jag tror inte att maktskiftet kommer att märkas så väldigt mycket. Än så länge sitter Medvedev på Putins mandat. Om han vill genomföra reformer så måste han först skaffa sig en egen maktbas. Än så länge är han bara vald på Putins mandat eftersom Medvedev har lovat att följa Putins linje.

Vilken roll kommer Putin att spela som premiärminister?

– Han kan bli precis så mäktig som han själv vill. Han har redan stärkt premiärministerposten på olika sätt. Bland annat har han lyft över medarbetare från Kreml till premiärministerns kansli och i framtiden kommer guvernörerna att få rapportera mer till premiärministern jämfört med i dag.

– Den ryska traditionen handlar egentligen inte om en stark presidentmakt utan om en stark ledare.

– När det gäller utrikespolitiken är mycket osäkert. Där har Medvedev hittills gjort små avtryck. Allt talar för att han följer Putins linje.

Följ ämnen i artikeln