Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sörjde sin bebis – tvingades jobba

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-10

Försäkringskassan: Sorg är ingen sjukdom

Melwins lillebror dog Johnny Tongring och Mona Gustafsson med sonen Melwin, 3. Familjen drabbades av en förlamande sorg när deras andre son dog precis före förlossningen. Läkaren på BB sjukskrev Johnny i fem veckor för krisreaktion. Men Försäkringskassan tyckte att Johnny skulle åka 30 mil bort och jobba två veckor efter dödsfallet.

Johnny och Mona råkade ut för varje förälders mardröm.

Leo dog innan livet hann börja.

Men sorg är ingen sjukdom, sa Försäkringskassan och krävde att Johnny skulle åka och jobba – 30 mil hemifrån.

Hemma i villan i Dala-Järna stod spjälsängen och väntade. Men Leo kom aldrig hem.

Precis innan förlossningen skulle börja försvann hjärtljuden. Barnet Mona Gustafsson, 25, och Johnny Tongring, 27, hade väntat på i nio månader dog när livet skulle börja.

Mona födde fram sin döde son. Sen åkte hon och Johnny hem och planerade begravningen.

”Allt var ju klart”

Det har gått ett halvår. Johnny har fortfarande svårt att hitta orden.

– Det blev helt tomt. Man hade ju väntat sig något helt annat, ställt in sig och gjort i ordning allting hemma. Allting var klart. Sen blev det ingenting.

Han jobbade som anläggare av löparbanor och veckopendlade till Stockholm. På BB fick han träffa en läkare som bedömde att han borde vara sjukskriven i fem veckor för krisreaktion.

”Det här löser vi”

Väl hemma ringde Mona Gustafsson till Försäkringskassan.

– Man har ju läst att det kan bli mycket problem, men hon jag pratade med sa ”Nej, sånt här bråkar vi inte om, det här löser vi”, säger Mona.

Men det blev problem.

När de två veckorna som arbetsgivaren betalar var slut ringde Försäkringskassan. Johnny Tongring hade inte rätt till sjukpenning och skulle åka till Stockholm och jobba. Sorg är ingen sjukdom, löd förklaringen.

Fel ord på pappret

Men hade läkaren skrivit ”depression” i stället för ”krisreaktion” hade resultatet blivit ett annat. Så skedde i ett fall där föräldrarna till en 13-årig flicka som dött i leukemi inte fick sjukpenning. Med ett nytt ord i läkarintyget och uppmärksamhet i lokaltidningarna ändrade sig Försäkringskassan.

Lena Ersson, platschef på Försäkringskassan i Dalarna, tycker att folk har missuppfattat kassans roll.

– Många efterfrågar det här med sunt förnuft och empati. Men det är värderingar, alla har inte empati för samma sak. Om man låter det styra kan man hamna väldigt snett.

Orkade inte bråka

Johnny Tongring och Mona Gustafsson orkade inte överklaga. Han tog ut pappadagar för sonen Melwin, 3, i en vecka innan han började jobba igen.

Bråket med Försäkringskassan har satt djupa spår.

– Hade de bara låtit oss vara hemma och ta hand om varandra hade vi kanske kunnat bearbeta det då. Istället har alltihop kommit nu. Alla tror att det har lagt sig för oss, så det är ingen som pratar om det längre. Mer än vi, säger Mona Gustafsson.