Rikskrim på väg till Arboga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

Fem erfarna mordutredare ska hjälpa till att hitta mördaren

Polisen utanför avspärrningarna vid familjens hus i Arboga .

Nu sätts riksmordkommissionen in i jakten på mördaren i Arboga.

Och den 31-åriga kvinnan i Tyskland är fortfarande misstänkt.

Sent i eftermiddag samlades polisen i Arboga för att gå igenom läget.

Redan i torsdags begärde polisen i Arboga förstärkning från Rikskriminalen i utredningen kring knivdåden.

I morgon tisdag anländer en grupp erfarna mordutredare från Stockholm.

– Polisen i Arboga får förstärkning med fem poliser från riksmordkommissionen, säger Linda Widmark, pressekreterare vid Rikskriminalen.

Möte i kväll

Utredningen i Arboga har pågått under hela helgen. Ett 20-tal poliser har jobbat heltid med fallet. Men hittills har man inte kommit närmare att gripa mördaren.

Klockan 17 samlades polis, åklagare och kriminaltekniker som arbetar med fallet för att gå igenom läget. Bland annat gick man igenom på vad som hittillls blivit klart när det gäller analyser från brottsplatsen.

Mötet varade i två timmar – men sekretessen är fortfarande stenhård. Polisen ville ikväll inte avslöja något om vad som framkommit eller om det dykt upp nya spår.

– Vi kommenterar inte enskilda uppgifter, det kan störa den fortsatta utredningen, säger Västeråspolisens presstalesman Börje Strömberg.

Ingen begäran till Tyskland

I Tyskland känner åklagaren inte till något dna-prov och man säger idag till Aftonbladet att man inte fått någon begäran från Sverige om att skicka hit något prov.

Man har heller inte sett några papper ännu om den kvinna som svensk polis pekar ut som huvudmisstänkt.

– Jag kan inte kommentera det, säger Strömberg.

– Det som sker nu är analyser av insamlat tekiskt material och förhör. Sedan ska åklagarkammaren avgöra om man tror sig kunna höja misstankegraden.

Det senare är avgörande om svensk polis ska få förhöra kvinnan i Tyskland – eller få henne utlämnad till Sverige.

Till Tyskland

Mest intressant är fynd som innehåller dna, men polisen är förtegen om alla detaljer och vill inte berätta när Statens kriminaltekniska laboratorium SKL lämnar resultat av det man hittills hittat på brottsplatsen. Men kriminaltekniker vid SKL har jobbat hela helgen.

Och polisen har inte avskrivit den 31-åriga kvinnan som greps i Tyskland före påsk, trots att tysk polis släppte henne på fri fot igår.

– Hon är fortfarande häktad i sin utevaro. Att man släppt henne i Tyskland ändrar inte hennes status i Sverige, säger Strömberg.

Polis från Sverige har inte åkt till Tyskland eller pratat med kvinnan själva.

– Men om det blir nödvändigt kommer vi att göra det. Vi kan inte arbeta i andra länder hur som helst, men att resa dit är nästa steg om hon bedöms som fortsatt misstänkt, säger Strömberg.

Jämför dna-spår

31-åringen fick lämna dna-prov i samband med att hon greps i Tyskland. uppgav den svenska åklagaren idag.

Det ska nu jämföras med spår som hittats i villan i Arboga. Om man hittar 31-åringens dna på brottsplatsen kommer svensk polis att ha tillräckliga bevis för att få kvinnan utlämnad till Sverige – något som inte är möjligt idag.

Den tyska polisen hade ännu på måndagen inte fått ta del av det svenska utredningsmaterialet, uppger TT.

– Översättning och expediering är på gång. Materialet kommer att finnas hos tyskarna om en eller ett par dagar, säger Frieda Gummesson.

Komplicerad analys

SKL kan leverera enkla DNA-analyser inom några dagar.

I Arboga är dna-spåren sannolikt mer komplicerade. Inte minst för att blod från minst tre personer som var nära släkt hittades på brottsplatsen i Arboga.

– Ibland är det mer komplicerade bilder, till exempel med flera personers DNA blandat. Då kan det vara svårt att få fram fullständiga profiler och ta lite längre tid att svara polisen, säger EvaMarie Törnström vid SKL till TT

Analyserna kan ta allt från några timmar till ett par veckor, beroende på provernas kvalitet och vilken typ av analys som krävs. I många fall vill man också dubbelkolla, för att se att resultatet verkligen stämmer.

– Sedan kan polisen under utredningens gång ändra sig om vilka spår som man vill gå vidare med. Vissa spår som verkade oviktiga i början kan bli viktiga och då begär polisen förnyade analyser. Det är det som gör att det drar ut på tiden, säger Törnström.