Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ska lagen om sekretess ändras?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Rätt eller fel? Här är argumenten som talar för och emot

I dag råder sekretess mellan olika myndigheter när det handlar om personer som begått sexualbrott.

Rätt eller fel?

Här är argumenten som talar för - och emot - sekretessen.

Hur kan en social myndighet placera en notorisk pedofil i en lägenhet belägen 200 meter från en skola och förskola? Svar: Sekretesslagen gör att polisen inte får röja personens bakgrund för socialtjänst och skola. Varför är det så?

Här är argumenten MOT mindre sekretess:

* Skyddet för den personliga integriteten väger tyngst.

* Enskilda tjänstemän kan använda uppgifterna på ett felaktigt sätt. Ett exempel som framförs är fallet med den socialdemokratiske ministern Leif Blomberg. Efter att han avled i hjärnblödning avslöjades att ett stort antal sjukvårdsanställda, utan behörighet, hade varit inne i hans journal.

Här är argumenten FÖR mindre sekretess:

Sekretesslagen har luckrats upp. Som en följd av mordet på utrikesminister Anna Lindh har Säpo nu rätt att få uppgifter från psykvården om en patient har uttryckt hot mot någon i statsledningen. Nästa grupp där sekretessen skulle kunna lätta är sexualförbrytare. Det föreslår i alla fall riksdagsledamot Anna König Jerlmyr (m).

– Jag vill ha ett system där det är möjligt att bryta sekretessen om man ser ett hot mot någon annans säkerhet.

Hon nämner ett fall där en 13-årig pojke placerades i ett familjehem med småbarn, trots att pojken tidigare begått övergrepp mot yngre barn.

– I ett sådant fall vill jag att Statens institutionsstyrelse ska kunna bryta mot sekretessen och berätta för familjehemmet om 13-åringens bakgrund.

Ett förslag om mindre sekretess mellan olika myndigheter ligger nu på justitiedepartementets bord.

* Har du egen erfarenhet av sexualbrottslingar som återfaller?

Är du anhörig eller offer, eller har du mött dem i ditt yrke som till exempel polis, åklagare eller terapeut? Eller har du andra frågor om vår artikelserie? Kontakta vårt reporterteam Anders Johansson och Claes Petersson, på mejladress sexbrott@aftonbladet.se