Barnen ville ha svar: ”Varför dödade du henne?”

Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-09-22

Mannens egna ord i rätten

Deras dotter och mor mördades i ett p-hus. Idag hoppades anhöriga på en förklaring. Advokat Per Schånberg ställde frågan direkt till 43-åringen efter hans vittnesmål. Men 43-åringen hade inget bra svar.

– Jag vet inte varför. Det var helt tomt i huvudet, säger han. 

43-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord på sin fru. Åklagaren Kristina Wedelsbäck menar att han mördade henne eftersom hon ville skiljas och ta barnen med sig.

Det förnekar 43-åringen. Han skyller på att han hamnat i ett psykotiskt tillstånd och inte visste vad han gjorde. Men medgav att han blivit upprörd när kvinnan lämnade honom.

– Jag har byggt hela mitt liv kring familjen och arbetet. Jag har inga hobbies eller så. Det här att hon valde att ta ungarna och gå till svärfar – det har jag svårt att begripa, sa 43-åringen.

En övervakningskamera i p-huset fångade händelseförloppet. Hur mannen sätter sig i baksätet på sin frus bil och väntar. Hur hon överraskas av honom och hur han sedan angriper henne med en morakniv.

Åklagaren: Dådet var planerat

Åklagaren Kristina Wedelsbäck menar att dådet var planerat och att mannen hade en kniv med sig till bilen.

Hans version är annorlunda. Det var först när hon började skrika som han kom på att han skulle döda henne. Och då – stundens upphetsning – ska mannen ha fällt ned baksätet och börjat rota i en verktygslåda. Han hittade en hammare och två skruvmejslar. De la han undan. Sedan fick han tag på en kniv.

– Jag letade efter det lämpligaste verktyget. Till vad vet jag inte, säger mannen.

Mannen faller i gråt i slutet av sitt förhör. Han säger att han älskar kvinnan fortfarande. Men faktum kvarstår – trots att mannen blir avbruten av ett vittne som ser händelsen går han tillbaka till kvinnan och skär halsen av henne.

Frågan från barnen: ”Varför?”

I slutet av 43-åringens vittnesförhör försökte advokat Per Schånberg ställa mannen mot väggen. Han hade lovat kvinnans barn och föräldrar att framföra frågan ”Varför?”. Inte heller den här gången kunde mannen ge något svar.

– Jag tycker att hans förklaring är konstig. Det är klart att han blev skitförbannad när hon gick ifrån honom. Så är det, sa Per Schånberg efter mannens vittnesmål.

Efter förhandlingen förklarade åklagare Kristina Wedelsbäck att hon tänker yrka på livstid.

– Detta att han återvänder till kvinnan – tar tag i hennes panna, blottar halsen och sedan skär halsen av henne – är väldigt grovt. Därför kommer jag yrka på livstid.