Hittade brandbomb vid tilltänkt flyktingboende

Publicerad 2015-10-21

En före detta skollokal i Upplands Väsby som skulle bli ett tillfälligt boende för flyktingar utsattes i natt för skadegörelse.

I anslutning till skadorna upptäcktes även en brandbomb.

Det var vid halv sex i morse som en väktare hittade två krossade fönster och ett uppbrutet fönster i lokalerna som ska bli ett flyktingboende. Väktaren upptäckte även en hemmagjord brandbomb.

– Väktaren var på plats vid lokalerna från klockan 18 i går. I morse upptäckte han krossade fönster och hörde hur någon sprang därifrån. Om inte väktaren hade varit där hade det kunnat sluta mycket värre, säger Anna Malm Kelfve, kommunikatör i Upplands Väsby kommun till TT.

Boende för 50–70 personer

Polisen larmades och har nu spärrat av området.

– Vi har hundpatruller och tekniker på plats. Föremålen som anträffades har tagits i beslag, säger Hesam Akbari, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Boendet var tänkt för 50–70 personer. Enligt Anna Malm Kelfve är det nu oklart om lokalerna kommer att kunna användas som ett boende eller inte.

– Kommunen har ett krismöte i dag klockan elva där man ska diskutera situationen, säger hon.

”Det är nattsvart just nu”

Senare i dag besöker statsminister Stefan Löfven flyktingmottagningar i Trelleborg, där flyktingsituationen är så pass ansträngd att kommunens säkerhetschef Malin Ekblad tidigare har slagit larm i ett öppet brev.

"Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan", skrev hon bland annat.

Kommunen har fyllt sina egna boenden och har även använt boenden i andra kommuner.

Löfven ska bland annat besöka transitcentralen Malva och transitboendet Freja under eftermiddagen.

TT

Följ ämnen i artikeln