Måste skifta fokus efter Paris-terrorn

Publicerad 2015-11-15

NEW YORK. Förutsättningarna för nattens demokratiska primärvalsdebatt har förändrats efter terrorattackerna i Paris.

Säkerhet och terrorbekämpning kommer säkerligen att hamna i fokus.

– Vi måste stå sida vid sida med Frankrike och andra allierade under varje steg i kampen mot våldsam extremism, slog Hillary Clinton fast redan tidigt under lördagen.

De fasansfulla händelserna i Paris i fredags kväll har förstås väckt sorg och bestörtning även i USA. 

Redan igår natt tändes flera berömda byggnadsverk över hela landet i trikolorens färger – inklusive World Trade Center One, det nya tornet som rests ur ruinerna av Twin Towers på södra Manhattan – och under lördagen strömmade människor både till franska ambassaden i Washington och till generalkonsulatet på femte avenyn i New York för att lägga ner blommor och tända ljus.

Skärper säkerhet

Samtidigt har säkerheten skärpts på åtskilliga platser i framförallt New York, till exempel Times Square och tågstationerna Penn och Grand Central Station.

Säkerhet och terrorbekämpning kommer med all säkerhet också att sätta en helt annan prägel på den amerikanska primärvalsrörelsen än tidigare.

Flera av de tongivande kandidaterna på den republikanska sidan, bland dem Marco Rubio och Ted Cruz,  har redan krävt hårdare tag mot den organiserade islamismen och temat lär återkomma när de tre återstående demokraterna – Hillary Clinton, Bernie Sanders och Martin O'Malley – möts för debatt på Drake-universitetet i Des Moines i viktiga primärvalsstaten Iowa i natt.

Officiellt yttrande

Clinton – som leder opinionsmätningarna med över 20 procent och med största sannolikhet blir det demokratiska partiets presidentkandidat – gick flera timmar innan debatten ut med ett officiellt yttrande på twitter.

– Vi måste stå sida vid sida med Frankrike och andra allierade under varje steg i kampen mot våldsam extremism, slog hon fast och fortsatte:

– Även efter denna den mörkaste av kvällar är Paris ”The city of light”. Inga terrorattacker kommer att försvaga andan hos det franska folket eller det gemensamma engagemanget för de demokratiska värderingar vi delar.

Även Bernie Sander använda twitter för att uttrycka sin bestörtning över dåden i Paris, men han har gissningsvis andra åsikter än den jämförelsevis hökaktiga Clinton om hur ISIS och andra terrororganisationer ska bekämpas och vi lär få höra om skillnaderna när de möts i natt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln